Diabet zaharat

Este o tulburare a metabolismului glucidic, care are drept consecinţă creşterea cantităţii de zahăr în sânge, peste 1,20 g la mie (hiperglicemie) şi eliminarea lui prin urină (glicozurie). Aceasta se datorează nu numai pancreasului, ci şi disfuncţiei hipofizei, suprarenalelor, tiroidei, precum şi a glandelor sexuale.
Dacă intervine o tulburare în desfăşurarea activităţii antagoniste a acestor glande,  fie prin scăderea secreţiei de insulina a pan­creasului, fie prin creşterea secreţiei celorlalte glande, atunci se instalează hiperglicemia şi glicozuria. Bolnavii se plâng de nevoia continuă de a urina mult, ajungând să elimine până la 4-5 1 de urină în 24 de ore (poliurie), de sete mare (polidipsie) şi de slăbire a forţelor şi scădere în greutate, în ciuda faptului că mănâncă foarte mult (polifagie).
Indicaţii: regim dietetic, ceaiuri, hidroterapie, gimnastică medic tratament balneoclimateric.
 
Tratament profilactic                                                         
• Să se evite supraalimentaţia.
• Să se respecte ritmicitatea şi fracţionarea zilnică a alimentaţiei.
• Să se evite sedentarismul                                                        
• Să iubească viaţa în aer liber, la soare.
• Să se evite stările de tensiune nervoasă.
 
Regim dietetic
Alimente permise: lapte (cu măsură), ceaiuri fără zahăr, cafea fără zahăr, pâine şi cartofi, la cântar, paste făinoase (orez, griş, fulgi de ovăz), de asemenea, la cântar, zarzavaturi cu 5% glucide, fructe, la cântar, carne, ouă, peşte.
Brânza de vaci, telemea şi alte brânzeturi fermentate, tot la cântar, omletă, budinci fără faină, supe cu zdrenţe de ou, deserturi cu gelatină, îndulcite cu zaharină, deserturi cu nuci, frişcă, creme de ou, fără făină, lapte de pasăre, cu zaharină, condimente, orice fel de sosuri de carne, fără rântaş.
Se poate mânca până la saţietate: carne, peşte, brânză, unt, untdelemn şi verdeţuri ca: salată verde, spanac, urzici, ştevie, varză, sparanghel, ridichi, roşii, ardei, castraveţi, teci de fasole verde.
Alimente interzise: berea, vinul roşu, mustul, laptele mai mult decât e permis, pastele făinoase şi cerealele peste cantităţile permise, supele legate cu făină, deserturile cu făină şi zahăr, dulceţurile, marmelada, zahărul, rahatul, ciocolata, sosurile cu făină şi, după unii, mierea de albine. (Ar trebui precizat că mierea de albine, în cantităţi mici, este chiar recomandată.)
 
Ceaiuri
Folium Myrtilli (frunze de afin). Se prepară o infuzie, cu o linguriţă de frunze la cană, din care se beau 2-3 căni pe zi, îndulcite numai cu zaharină, în cure de câte 40 de zile, cu pauză de două săptămâni între ele.
Follium Mori (frunze de dud). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie cu 1-2 linguri de frunze la cană.
Folium Juglandis (frunze de nuc). Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie cu o linguriţă de frunze la cană sau se iau şase linguri pe zi dintr-o infuzie cu patru linguri de frunze la cană.
Folium Salviae (frunze de salvie). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie cu 1-1,5 linguriţe de frunze la cană.
Folium Urticae (frunze de urzică). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie cu o lingură de rădăcină la cană.
Radix Bardanae (rădăcină de brusture). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie cu o lingură de rădăcină la cană.
Fructus Phaseoli sine semine (teci de fasole albă fără seminţe). Se prepară un decoct, cu o lingură la cană, din care se beau 2-3 căni pe zi. Sau extract dublu, cu patru linguri de plantă ce se lasă peste noapte, la macerat, într-un litru de apă, apoi se fierbe până scade la jumătate. Cantitatea rămasă se bea în cursul zilei.
Fragaria vesca N. (frag). Se beau două ceaiuri pe zi dintr-o infuzie cu două linguriţe de frunze mărunţite la 200 ml de apă clocotită.
Ceai dietetic (Plafar). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie cu 1-1,5 linguriţe la cană.
Nasturtium officinale B. Br. (năsturel, creson). Se consumă sub formă de salată sau suc proaspăt, câte 60-150 g pe zi, îndoit cu apă rece.
          Folium Myrtilli (frunze de afin)...........……….............40 g
          Folium Mori (frunze de dud).................….….................20 g
          Folium Juglandis (frunze de nuc) ....................…..........10 g
          Folium Urticae (frunze de urzică) ............….................10 g
          Fructus Phaseoli (teci de fasole) ................…...............20 g
Se prepară o infuzie cu o lingură din acest amestec la o cană. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Toate ceaiurile vor fi luate ca atare sau vor fi îndulcite numai cu zaharină.
 
Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. Super calciu dietetic = incepand cu o lingurita rasa, de doua ori pe zi, timp de sapte zile. Se face testul de glucoza in sange. Daca nivelul de zahar din sange coboara, se continua cu aceeasi doza.
Daca nivelul de zahar in sange nu a inregistrat o scadere, se mareste doza la   o lingura rasa, odata pe zi timp de sapte zile. De repetat glicemia.
Daca nivelul zaharului nu scade, sau scade nesemnificativ, se ia cate o lingura de doua ori pe zi (un pachet pe zi), indiferent de cantitatea de zahar din sange, timp de o luna.

2. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa timp de o luna.

3. Veican = o capsula, de doua ori pe zi, timp de o luna.

4. Cordyceps miceliu = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de o luna.

5. Chitosan = doua capsule, de doua ori pe zi, cu 20 minute înainte de masa, timp de o luna.
De utilizat produsele 4 si 5 dupa terminarea curei cu produsele 1 - 3, timp de o luna.

6. Holican = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa, de la terminarea produselor 4 – 5

7. Cordyceps Sinensis + 3 extracte = o capsula, de doua ori pe zi, dimineata si seara, dupa masa
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta
- In cazul folosirii preparatelor Tiens, se iau in paralel si medicamente pentru scaderea nivelului de zahar si diminuarea treptata a nevoii de folosire a acestora.
- Se repeta cura de doua ori pe an (in cazul dependentilor de insulina).