Colita ulceroasa

Colita ulceroasa este o inflamatie cronica a intestinului gros (colon). La pacientii cu colita ulceroasa, ulcerele si inflamatia mucoasei interioare a colonului duc la dureri abdominale, diaree si sangerari rectale.
Desi de obicei afecteaza partea stanga a colonului (colonul sigmoid) si rectul, dimensiunile zonei afectate pot varia si pot include in special rectul (proctita), pana la afectarea intregului colon (colita extensiva sau pancolita).
Desi cauza colitei ulcerative nu este complet cunoscuta, se crede ca este vorba despre o boala multifactoriala.
• Sistemul imunitar – degradarea mucoasei colorectale este pusa pe seama unor infectii cu virusi sau bacterii ce determina o reactie imunitara. Ulceratiile rezultate pot sangera, producand mucus sau puroi.
• Factorii ereditari – riscurile de a dezvolta colita ulcerativa cresc in caz de antecedente familiale ale acestei boli
• Factorii genetici si de mediu influenteaza aparitia colitei ulcerative. Astfel, stresul si intolerantele alimentare pot declansa simptome la unele persoane, dar nu sunt considerate drept cauze ale bolii.
 
Factori de risc
• Varsta. Colita ulceroasa poate lovi la orice varsta, dar sunteti mai susceptibil sa contractati boala cand sunteti tanar. Colita ulceroasa apare de obicei la oameni de peste 30 de ani, desi unii pot sa se imbolnaveasca dupa 60 sau chiar 70 de ani.
• Rasa. Daca sunteti evreu sau european, aveti sanse de 4-5 ori mai mari sa aveti colita ulceroasa.
• Istoric familial. Aveti un risc mai mare daca o ruda apropiata, ca de pilda un parinte, frate sau copil are boala.
• Unde locuiti. Daca traiti in zone urbane sau intr-o tara industrializata, aveti mai multe sanse sa va imbolnaviti de colita ulceroasa.

Simptomele colitei ulcerative includ:
• diaree sau scurgeri rectale. Unele persoane pot avea 10 -20 de scaune pe zi. Nevoia de a merge la toaleta poate trezi persoana din somn
• sangerari rectale. Colita ulcerativa se insoteste frecvent de scaune sangvinolente si cu mucus. Se poate asocia cu dureri la nivelul rectului si nevoia imperioasa de a merge la toaleta
• dureri abdominale, descrise sub forma de crampe. Abdomenul poate fi sensibil la palpare
• constipatie. Aceasta poate aparea in functie de portiunea de colon afectata. Constipatia este mai putin frecventa ca diareea
• scaderea apetitului
• febra. In anumite cazuri apar simptome care afecteaza intreg organismul si febra
• scaderi ponderale. Simptomele cronice de tipul diareei determina scaderi in greutate
• anemie (scaderea numarului de globule rosii in sange). Anumite perosane dezvolta anemie din cauza pierderii de fier prin sindromul inflamator intestinal sau sangerari
• pot aparea de asemenea simptome generale si complicatii in afara tractului digestiv: dureri articulare, probleme la nivelul ochilor, rash cutanat, boli hepatice. Aceste manifestari sunt mai frecvnete in boala Crohn decat in colita ulcerativa.

Conditii de vindecare: respectarea masticaţiei, tratarea dinţilor, interzis alcoolul, tutunul, evitarea substanţelor toxice de la locul de muncă,  evitarea consumului de alimente care afectează ficatul.
Alimentaţia:  5-10 zile  sucuri de fructe şi zarzavaturi şi baie de şezut 5 - 10 minute dimineaţa cu infuzie călduţă de muşeţel
 
Cura cu sucuri de fructe şi zarzavat
1. Sucurile se obţin prin centrifugarea legumelor şi fructelor de bună calitate, bine spălete şi curăţate, preparate zilnic şi proaspete, păstrate la rece, în sticle bine închise. Se scoate câte o cană  (250ml) cu 30 min înainte de consum. Se recomandă zilnic 1,5 - 2 litri. Vegetalele nu sânt prelucrate termic prin fierbere, coacere, prăjire.
2. Cura constă în administrarea exclusivă, o perioadă care variază de la câteva zile la una, două luni, de sucuri de fructe şi zarzavaturi. Se administrează alternativ - o zi suc de fructe, o zi suc de zarzavaturi - câte 250 ml suc, la fiecare 2,5 ore. Între orele de administrare a sucurilor, se poate consuma apă sau ceai, la cerere.
Reguli:
- a se institui un orar regulat al meselor
- a se evita consumul de apă în timpul mesei sau imediat după masă
- dimineaţa, înainte cu 30-60 minute de a servi masa, se recomandă a se bea apă călduţă sau ceai călduţ (îndulcit cu miere, sau neîndulcit, la cerere)
- a nu se consuma la o masă, cantitate mare de alimente şi nici  multe feluri
- a se evita consumarea fructelor şi zarzavaturilor la aceiasi masă
- a nu se mânca între mese
- a se mesteca încet şi foarte bine
- a nu se consuma băuturi sau alimente fierbinţi sau pre reci.
 
Exemplu de dietă
În prima zi: dimineaţa un măr sau alt fruct, la prânz puţină salată de zarzavaturi, cu puţin ulei şi seara  200ml suc  de mere.
A doua zi: dimineaţa - 2 mere sau fructe uscate (prune, pere, smochine etc.) înmuiate şi un gălbenuş de ou cu zahăr. La prânz - salată de zarzavaturi; supă crudă de zarzavaturi cu fulgi de cereale, seara - 200ml suc de morcov. Peste zi 300ml suc de morcov.
A treia zi: dimineaţa - 2-3 mere, 2-4 nuci sau alune, 1 linguriţă de miere, la prânz - salată de zarzavaturi, supă crudă cu fulgi de cereale, brânză proaspătă, nefermentată, pâine, cina - 1 cană lapte nefiert, sau iaurt şi pâine. Peste zi 250ml suc de portocale.
- Sucurile se beau cu înghiţituri rare, bine amestecate cu saliva, înainte de masă (pe nemâncate)
 
Alte recomandări:
- regim lacto-vegetarian cu intercalarea curei de  fructe 1-2 zile pe săptămână;
- supe sau lapte
Alimente uşoare: morcovul, cartoful copt în coajă, orezul, mălaiul, ţelina, varza în stare proaspătă, făcută salată cu ulei, legumele, zarzavaturile, peştele proaspăt alb de apă dulce: şalăul, ştiuca, somnul fiert sau fript, pasărea de la 6 luni în sus, slabă, carnea de curcă.
Alte fructe şi alune: afine, alune, anason, arahide, banane, bostan, pepene, caisă, castane comestibile, ceapă, cicoare-sălbatecă, cireşe, ciuperci, coacăz negru, curmală, floarea-soarelui, fragă, grâu încolţit, etc.
Se poate evita uneori intervenţia chirurgicală, prin folosirea alimentelor lichide, compoturi, supe uşoare, zeama rezultată din fierberea cărnii de pasăre, peştele alb cu orez, morcov, etc., sucuri de fructe, de zarzavaturi, coajă de pâine folosind şI medicamente în acest sens.

Cura cu polen de albine, 2 linguriţe cu 1/2 oră înaintea micului dejun şi a prânzului.
 
Ceaiuri uz intern:
Coada şoricelului      15g
Flori de muşeţel        10g
Sunătoare                 10g
Coaja de cruşin         15g
Frunze de urzică        10g
Rădăcină de cerneţel 10g
Salvie                          5g
Roiniţă                         5g
Decoct de 10 minute la 2l şi jumătate de apă, după care se răceşte cu capac pus peste vas. Se strecoară prin tifon dublu şI se consumă o cană dimineaţa pe stomacul gol, o cană înainte de masa de la prânz şI o cană seara, la culcare.
 
Se recomandă mersul pe jos, cel puţin 5 km pe zi, indiferent de vârstă.
 
In cazul dischineziei biliare:
Anghinarie - frunze
Cicoare rădăcină
Rostopască - părţi aeriene
Izmă
Muşeţel
Coada calului
Coada şoricelului
Propolis
5g
10g
5g
5g
10g
5g
10g
50g
Modul de opreparare: La 30 g plante se foloseşte 1,5 l apă. Propolisul se foloseşte rece, răzuit. Se fierb toate plantele 5 minute, apoi se introduce propolisul. Lichidul se va răci lent cel puţin             3 ore, cu capac pe vas. Se strecoară apoi prin tifon dublu.
Modul de folosire: 3 pahare de 100 ml pe zi, după mesele principale.
 
Ceaiuri uz extern:
Flori de Muşeţel - Flores Chamomillae
Baie de şezut cu infuzie călduţă de muşeţel 5-10 minute seara şi dimineaţa
Cataplasme sau băi locale, cu infuzie din 3 linguri  de flori la 200 ml apă la nevoie seara sau şI peste zi în cazurile dureroase
 
Flori de Coada şoricelului -Flores Millefolii
Comprese, cu infuzie preparată din 2 linguri de flori la o cană de apă.
Băi locale cu infuzie preparată din 30 - 60 g flori la 1 l apă.
Se recomandă a se adăuga 30% Rădăcină de tătăneasă la florile de Coada şoricelului..
 
 Muguri de plop - Genunae Populi
Băi locale cu infuzie preparată din 15 - 20 g muguri la 1 l apă.
Unguient din 20 g muguri zdrobiţi care se umectează cu 15 ml alcool, fiind lăsat la macerat timp de 24 de ore într-un vas închis; se adaugă 100 g untură de porc şi 5 g ceară de albine şi se ţine pe bae de apă timp de 3 ore; se filtrează, apoi se freacă până se obţine unguientul.
Uleiul se obţine la fel, dar în loc de untură şi ceară se foloseşte ulei comestibil.
 
Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta, câte un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor - o capsula de doua ori pe zi), timp de doua saptamani.

4. Veican = cate o capsula, de doua ori pe zi dupa masa (copiilor - o capsula dupa fiecare trei zile), timp de doua saptamani.

5. Chitosan = cate o capsula, o data pe zi, cu 20 minute inainte de masa, (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala ), timp de doua saptamani.

6. Dubla celuloza = cate o tableta, de doua ori pe zi, cu o ora inainte de masa. Se vor bea zilnic 2 - 3 litri de apa, timp de o luna. Produsele 5 - 6 se folosesc alternativ (o zi 5, o zi 6).

7. Holican = o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani, dupa terminarea produselor 5 - 6.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta
- Produsele 1- 4 se administreaza dupa masa, doua saptamani, cu pauza de o saptamana.
- Produsele 5 - 6 se administreaza doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se continua inca doua saptamani.
- Se repeta cura de doua ori pe an.