Chist ovarian

Chisturile ovariene sunt formatiuni benigne care se dezvolta in ovare, care pot fi de cel putin trei centimetri, cu pereti subtiri, umplute cu lichid limpede. Aceste chisturi sunt observate pe suprafata  ovarelor ca mici umflaturi. In cele mai multe cazuri, chisturile ovariene sunt de obicei asimptomatice, fiind descoperite in timpul controalelor de rutina ginecologice sau a unui examen dupa o ecografie pelvina. Chisturi ovariene apar cel mai frecvent la femeile de varsta fertila.

In mod normal, in fiecare luna, folicul ovarian este format. Folicul ovarian contine in interiorul celulei de sex feminin, numit ovocitului. Ovulul este eliberat in trompa uterina si apoi folicul gol devine caduca. In cazuri patologice, se intampla ca foliculul nu se elibereaza ovocitului, continua sa creasca si umplerea cu lichid – se transforma intr-un chist ovarian.
Un alt caz care poate duce la aparitia de chist ovarian este atunci cand resturile foliculului nu se dizolva, ci va continua sa se umple cu lichid. Acest formular se numeste un chist luteal si este cel mai frecvent tip de chist ovarian diagnosticat in practica.

Exista doua tipuri de chisturi ovariene:
Functional – la 90% din tumorile ovariene. Pot aparea pe tot parcursul vietii, cu o prevalenta ridicata intre pubertate si menopauza. Acest tip de chisturi sunt benigne, o legatura intre prezenta lor si de dezvoltarea de cancer ovarian, nu a fost dovedit. In general, aceste tipuri de chisturi ovariene regreseaza spontan sau sub tratament de droguri. In cazul in care un chist ovarian este prezent la debutul sarcinii, nu este recomandat sa interfereze cu el pana dupa primul trimestru.

Organic - Caracterizat prin diametrul interior mai mare de sase milimetri, care prezinta o parte solida (cum ar fi tesutul pielii), cauzata de proliferarea mucoasei uterine. Aceste tipuri de chisturi ovariene nu se rezolva spontan, si necesita tratament. Aceste criterii de evaluare a permite evolutia buna (benigne sau maligne).Depistarea precoce este foarte importanta; un diagnostic corect si precoce creste sansele la o vindecare completa. Pentru a determina natura corecta a acestor chisturi este adesea necesar, pe langa examenul pelvin ecografie abdominala sau endovaginal, un studiu Doppler a fluxului de sange.
 
Pentru aceasta afectiune medicii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de vârsta cate un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. Veican = cate o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de o luna.

4. Dubla celuloza = cate o tableta, de doua ori pe zi, cu o ora inainte de masa, timp de o luna.                   
Se vor bea zilnic 2 - 3 litri de apa.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta  
- Produsele 1 - 2 se folosesc dupa masa, timp de doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se reia.
- Produsele 3 - 4 se folosesc dupa ce s-au folosit produsele 1 - 2, timp de o luna.