Boala nefrolitiazica

Pietrele la rinichi sau Litiaza Renală (Nefrolitiaza) reprezintă de fapt acumulări de substanţe minerale la nivelul rinichiului. În funcţie de dimensiune, acestea pot rămâne instalate la nivel renal sau pot migra prin ureter pentru a fi eliminate.
Acest fenomen poartă numele de Colică Renală, iar pasajul pietrelor prin tractul urinar poate fi asimptomatic sau poate produce o durere comparată adesea cu durerea de la naştere. Majoritatea calculilor apar cand urina este foarte bogată în săruri şi este capabilă să formeze cristale solide. Aici este foarte important de amintit rolul hidratării intense a organismului, care trebuie făcută nu numai vara, când senzaţia de sete este mai intensă, ci şi iarna la fel de mult.
Cei mai des întâlniţi sunt cei formaţi din oxalat de calciu şi fosfat de calciu, mai rar din uraţi, acid uric sau fosfat amoniacomagnezian. Calculii ce conţin calciu apar mai frecvent la bărbaţi, începând cu vârsta de 30 de ani, cu predispoziţia de a reapărea un calcul la 2-3 ani. Aproape jumătate din pacienţii la care se depistează calculi din acid uric au tendinţa de a dezvolta gută (nivel crescut de acid uric şi în sânge). Pietrele din fosfat amoniacomagnezian apar mai ales la femei după infecţii cu un germene numit Proteus şi sunt de dimensiuni mai mari .

Atunci când apare, colica renală poate fi total asimptomatică sau poate fi însoţită de un tablou clinic destul de complex care include: durere cu diferite grade de intensitate în zona lombară (mijloc), cu iradiere în abdomen, coloană şi spre regiunea interioară a gambei şi în organele genitale externe. Durerea este intermitentă, spastică, însoţită de fenomene digestive: greţuri, balonări,  vărsături. Foarte frecvente sunt urinarile frecvent insoţite de usturimi şi modificări de culoare ale urinii, chiar firicele de sânge.

Examenul clinic arată flancurile dureroase datorită dilataţiei ureterale. Pacientul este anxios, caută o poziţie în care să calmeze durerea şi nu reuşeşte, are transpiraţii profuze, alternanţa diaree/constipaţie, epuizare. Febra lipseşte, ea fiind de obicei semn de hidronefroza, pionefroza sau abces perirenal.
Diagnosticul diferenţial include o gamă destul de largă de afecţiuni, începând cu anevrismul abdominal, disecţia de aortă, colecistita, epididimita, ocluzie intestinală, pancreatită, sarcina ectopică ruptă, torsiune de testicul, etc. Diagnosticul de certitudine se pune în prezenţa unei analize a urinii, a unei radiografii abdominale, respectiv a unei ecografii abdominale, mai ales dacă pacienta este însărcinată. Se mai poate face şi o urografie intravenoasă, dar aceasta este din ce în ce mai puţin folosită şi comportă unele riscuri. Determinarea tipului de calculi este de folos în decizia terapeutică şi în stabilirea măsurilor de prevenţie.
În prezenţa unui istoric familial de litiază renală, recurentele sunt posibile în primii 5 ani de la episodul iniţial, mai ales în lipsa unor măsuri de prevenţie. Aportul crescut de lichide (2 - 2,5 l / zi, evitarea apei minerale), dieta săracă în calciu, consum crescut de fibre, limitarea consumului de carne de vită, porc, pasăre, evitarea alimentelor bogate în oxalaţi (nuci, legume verzi, ciocolata), regim hiposodat sunt măsurile generale pentru prevenţia recurentelor.
 
Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. Holican = o capsula, de doua ori pe zi, timp de doua saptamani.

2. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta, cate un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

4. Cordyceps miceliu = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala).

5. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa timp de doua saptamani (copiilor - o capsula de doua ori pe zi)
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa calduta
- Produsele 1 - 5 se administreaza concomitent timp de doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se reia.
- Se repeta cura de trei ori.