Boala ischemica a inimii

Boala cardiaca ischemica, boala coronariana ischemica sau cardiopatie ischemica este o tulburare produsa de scaderea cantitatii de sange care iriga inima prin micşorarea sau suprimarea circulaţiei arterelor coronare si in consecinta, insuficienta cantitatii de oxigen necesara muschiului inimii pentru a-si indeplini rolul sau contactil.

Principala cauză (peste 90%) este ateroscleroza, care se manifestă sub formă de ingustari sau obstructii in arterele inimii (coronare) producand zone de necroză in muschiul inimii (miocard). Factorii favorizanti sau factorii de risc cei mai importanţi sunt: hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, fumatul, diabetul zaharat, obezitatea, hipotiroidismul, stresurile si ereditatea. Asocierea mai multor factori măreşte riscul de apariţie a bolii cardiace ischemice şi în special a principalei sale manifestări – infarctul miocardic -de 3-5- 10 ori, în funcţie de numărul acestora.

Forma dureroasa a bolii este caracterizată prin crize dureroase, aparute brusc, cu sediul in piept, care apar la efort sau la emoţii, durează câteva minute şi dispar la încetarea cauzei sau la administrarea de Nitroglicerină. Uneori durerea apare in repaus sau nocturn fără un factor declanşator si se datoreaza unei crize tahicardice, hipertensive, stări psiho-nevrotice sau anunţă un infarct.

Durerea numita si angor sau angina pectorală este ca o gheară, arsură sau sufocare şi este însoţita de teamă. Sediul durerii este in dreptul inimii sau in spatele sternului si iradiaza în umărul şi membrul superior stâng până la ultimele două degete. Iradierile nu sunt obligatorii; durata durerii este de 1 – 3 minute, rar 10 – 15, iar frecvenţa crizelor este variabilă. Durerea apare în anumite condiţii: efort fizic, de obicei la mers, abuz de tutun, crize tahicardice, emoţii, mese copioase, frig sau vânt etc. Cedează prompt la repaus şi la 1 – 2 minute dupa administrarea de Nitroglicerină. Criza dureroasă este însoţită uneori de palpitaţii, transpiraţii, paloare, lipotimie, lipsă de aer, eructaţii. Forma nedureroasa prezenta numai semne electrocardiografice si/sau manifestări nespecifice tardive (insuficienţă cardiacă, aritmii şi blocuri, moarte subită).

Examenul clinic, analizele laborator şi electrocardiograma permit precizarea diagnosticului. Uneori examenul fizic nu evidenţiază diagnosticul dar apar semnele bolii de bază: ateroscleroza (sufluri, insuficienţă cardiacă, aritmii, artere rigide). Electrocardiograma precizează diagnosticul iar coronarografia este încă o metodă de excepţie.
Criza dureroasa din boala cardiaca ischemica este deosebită de durerile din nevrozele anxio-depresive, în care durerea sunt precis delimitata, mai ales la vârful inimii cu durată de ore sau chiar zile, nu au legătură cu efortul, nu cedează la Nitroglicerină. Durerile din infarct sau din sindromul intermediar sunt, de obicei mai puternice si durează mai mult.
Evoluţia bolii fara tratament si regim este progresivă, in tulburări de ritm şi de conducere sau insuficienţă cardiacă si sfârşându-se fie prin moarte subită, fie prin infarct miocardic. Prognosticul este nefavorabil în cazurile cu ereditate încărcată, infarct în antecedente, diabet zaharat, leziuni valvulare aortice, tulburări de ritm etc.
 
Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de o luna.

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate doa tablete, de doua ori / zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic cate un sfert dr pachet, de doua ori pe zi, sau Super calciu nutritiv = cate un sfert de pachet, de doua ori pe zi, timp de o luna.

3. Cordyceps miceliu = cate o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de o luna.

4. Veican = cate o capsula, de doua ori pe zi dupa masa, timp de o luna.

5. Chitosan = cate o capsula, de doua ori pe zi, cu 20 minute inainte de masa, timp de o luna.

6. Ican = cate o capsula, de doua ori pe zi dupa masa, timp de o luna.
Administrarea Icanului incepe dupa sapte zile de la inceputul administrarii cu produsele 1 - 5.

7. Ceai antilipemic = cate un pachetel pe zi infuzat in 200 ml apa calduta, dupa terminarea curei cu primele sase produse. De baut cate o treime de pahar, de trei ori pe zi, cu 20 - 30 minute inainte de masa, timp de doua - trei luni.

8. Spirulina - cate trei tablete, de doua ori pe zi, concomitent cu ceaiul antilipemic timp de doua - trei luni.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta  
- Produsele 1 - 6 se administreaza concomitent, timp de o luna.
- Produsele 7 - 8 se administreaza doua - trei luni.