Ateroscleroza capilarelor cerebrale

Este o boală cronică, care se datorează unei infiltrări în tunica internă a arterelor, de calibru mare sau mijlociu, formându-se depozite constituite din lipide (grăsimi), colesterol şi uneori de calciu, la care se asociază un proces de scleroză a acestei tunici.
Se constituie şi se accentuează odată cu înaintarea în vârstă.
Cauzele aterosclerozei sunt, numai în parte, cunoscute. Există o strânsă legătură între alimentaţia bogată în grăsimi de origine animală şi apariţia acestei boli. Bolnavii acuză dureri de cap, oboseală, scădere a memoriei, agitaţie sau depresiune, răcire a extremităţilor, dureri ce apar la mers, sub formă de cârcei. Trebuie să folosim toate mijloacele de luptă împotriva acestei boli care, în ultimul timp, este foarte frecventă.
Ateroscleroza, cardiopatia ischemică, infarctul miocardic, hiperten­siunea arterială, hemoragia şi tromboza cerebrală depăşesc, în zilele noastre, ravagiile pe care, în trecut, le făceau ciuma şi holera, luate la un loc. Oamenii de ştiinţă le încadrează, pe bună dreptate, în categoria aşa-numitelor „boli ale civilizaţiei”. Deosebim un tratament profilactic şi unul curativ.
 
Tratament profilactic
• Evitarea surmenajului, sedentarismului, supraalimentaţiei, enervări­lor şi surescitărilor.
• Se va merge pe jos cel puţin o oră pe zi, iar pe bicicletă cel puţin 30 de minute zilnic.
• Drumeţie la sfârşit de săptămână.
• Sporturi: canotaj şi înot fără excese.
• Pescuitul cu undiţa este un sport deosebit prin calmul şi echilibrul nervos ce-l produce.
- Se indică regim dietetic, cura cu sucuri, ceaiuri, apiterapie şi balneo-fizioterapie.
 
Regim dietetic
• Sunt permise: supe de bulion degresat sau de legume, carne fiartă slabă sau la grătar, lapte smântânit, brânză de vaci, peşte (şalău, ştiucă, biban, păstrăv, scrumbie), 2-3 ouă întregi pe săptămână. Proteinele să fie în cantitate de 1-1,5 g/kg corp.
• Legume la discreţie, preparate „à la grec”. Restricţie la fasole, mazăre, bob, linte.
• Fructele, de toate felurile, împreună cu legumele, vor reprezenta baza alimentaţiei.
• Cerealele sunt permise toate.
• Se vor exclude grăsimile prăjite, dându-se preferinţă modului de preparare „à la grec”. 2/3 din grăsimi (lipide) trebuie să fie de uleiuri vegetale, ultima treime (30-40 g) să fie grăsimi animale, provenind din carne, lapte, brânză, peşte, ouă. Grăsimile să nu depăşească 30% din nevoia calorică permisă. (Untul va fi înlocuit cu margarina)
Dieta în ateroscleroza trebuie să respecte următoarele principii: Să conţină dulciuri (glucide) în cantităţi moderate. Se va combate tendinţa vârstnicilor de a mări treptat conţinutul în dulciuri al hranei. Să fie un regim cu predominanţă cerealiero-vegetarian (pâine neagră de secară, fulgi de porumb etc.). S-a ajuns la concluzia ca făina să aibă cât mai multe tărâţe, deoarece tărâţele conţin fibre ce au însuşirea de a preveni bolile vasculare.
• Se vor consuma alimente bogate în vitamine, mai ales: B, E, D, B6. Se va combate cu energie obezitatea (vezi capitolul Obezitate).
Cercetătorii britanici au arătat că un regim bogat în ceapă fluidifică consistenţa sângelui, micşorând tromboza şi infarctul.
Sucul de ceapă. Se aleg bulbi de ceapă sănătoşi şi se îndepărtează foile externe, ca şi discul cu rădăcini. După ce se spală, se mărunţesc (trecându-se prin ochiurile râzătoarei) şi se dau de două ori prin maşina de tocat sau cu alte metode tehnice, pentru a se extrage sucul. Se iau câte 15-30 de picături în apă sau mâncare, timp de o lună. Se foloseşte şi pentru prevenirea aterosclerozei.
Suc de ceapă cu miere de albine. Se amestecă o jumătate de pahar de suc de ceapă roşie cu 2-3 linguri de miere, din flora montană. Se ia câte o treime din preparat, înaintea sau după cele trei mese principale ale zilei. Întreaga cantitate se consumă în ziua preparării. Cura durează 3-4 luni, cu pauză de o lună. Este indicată în congestia cerebrală şi în combaterea aterosclerozei.
Maceratul de usturoi cu lămâie. O căpăţână de usturoi curăţat şi pisat, o lămâie şi un litru de apă. Într-un vas se pune usturoiul, coaja rasă şi zeama de la o lămâie, precum şi apa clocotită. Se acoperă şi se lasă în repaus timp de două zile. Se ia apoi câte o lingură, de trei ori pe zi, timp îndelungat. Se foloseşte în tratamentul şi prevenirea aterosclerozei. Ateroscleroza ar fi, după unii cercetători, generată de carenţa vitaminei C, deci se recomandă un regim dietetic foarte bogat în această vitamină.
 
Ceaiuri
Hippophae rhamnoides L. (cătină albă), foarte bogată în vitamina C. Se foloseşte ca decoct din fructe 5%. Se beau două căni pe zi îndulcite cu miere de albine. Se mai poate folosi ca: suc, marmeladă Şi gem.
Rosa canina L. (măceş), bogat în vitamina C. Se beau două căni pe zi, dintr-un decoct de fructe, 2-5%, îndulcit cu miere de albine. Se mai poate folosi ca: suc, marmeladă, gem.
Ribes nigrum L. (coacăz negru). Se beau două căni pe zi îndulcite cu miere de albine, din decoct de fructe 5%. Se mai foloseşte ca suc şi gem.
Flores, folium et fructus Crataegi (flori, frunze şi fructe de păducel). Se bea o cană pe zi, dintr-o infuzie cu o linguriţă de plantă la o cană.
Folium Visci (frunze de vâsc). Se foloseşte ca macerat la rece (trei linguriţe, la o jumătate de litru de apă). Se lasă cca opt ore, după aceea se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea în cursul unei zile. Se foloseşte şi sub formă de pulbere, 1-3 vârfuri de cuţit pe zi.
Vinca minor L. (frunze de saschiu mic). Se beau 1-2 căni pe zi, dintr-un decoct cu două linguriţe la cană.
Reţete pentru scăderea colesterolului din sânge, prin influenţarea metabolismului, după Ovidiu Bojor şi Mircea Alexan
Cynara scolymus L. (anghinare). Infuzie din frunze cu o lingură la jumătate de litru de apă. Jumătate din cantitate se bea pe stomacul gol, dimineaţa, iar restul, cu cca 30 de minute înaintea meselor principale, după care se recomandă repaus la pat, culcat pe partea dreaptă.
Betula pendula Roth (B.verrucosa Ehrb.) (frunze de mesteacăn). Infuzie concentrată, din două linguri la o cană, la care se adaugă, după răcire, un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se bea cu lingura, în decursul unei zile.                                                 
Folium et herba Taraxaci (păpădie). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie, cu 1-2 linguriţe la cană, îndulcită cu miere de albine.
Bulbus Allii (usturoi). A se mânca 2-3 bulbi pe zi, seara. Se prepară o infuzie sau un macerat la rece, cu o linguriţă din amestecul de mai jos, adăugat la o cană de apă.
• Rp Flores Crataegi (flori de păducel)..........................10 g
Folium Visci (frunze de vâsc).............……......................10 g
Bulbus Allii (bulbi de usturoi)................……..................10 g
Se beau 2-3 căni pe zi.
• Rp. Folium Visci (frunze de vâsc).............…...…..........30 g
Flores, folium et fructus Crataegi                                             j
(flori, frunze şi fructe de păducel) ..................……..........20 g
Herba Bursae pastoris (traista ciobanului).........…...........10 g
Folium Cynarae (frunze de anghinare)...............……........20 g
Folium Betulae (frunze de mesteacăn) ...............……........20 g
Se beau două căni pe zi, dimineaţa şi seara, dintr-o infuzie cu o linguriţă din acest amestec la o cană.
 
Infuzia de usturoi cu alte plante
• Rp. Bulbus Allii (bulbi de usturoi) ...................…........ 15 g
Flores Arnicae (arnică)...................................……..........5 g
Flores Crataegi (flori de păducel)...................….......... 15 g
Herba Equiseti (coada calului) .......................…….........25 g
Folium Menthae (frunze de mentă) .................…............25 g
Se mărunţeşte usturoiul şi plantele şi se amestecă bine. Într-un vas emailat se pune o lingură din acest amestec şi un pahar de apă, după care se lasă în repaus două ore. Se dă în clocot, apoi se lasă 15 minute să se răcească, după care se strecoară. Se bea în cursul unei zile, o jumătate de cantitate dimineaţa şi o jumătate seara. Cura durează timp de 30 de zile. Se face repaus o lună şi apoi se repetă.
 
Apiterapie
Oţetul de mere cu miere (Apicola). Se pun două linguriţe din preparat la 100 ml apă. Se bea de trei ori pe zi, înainte de mese.
Miere de albine de floarea soarelui. Se ia cu linguriţa 150 g miere, de mai multe ori pe zi, ultima linguriţă luându-se seara, la culcare.
Lăptişor de matcă (drajeuri). Se iau 3-6 drajeuri pe zi, în total 5-6 flacoane anual.
Lăptişor de matcă (liolifizat în fiole). Se varsă într-un pahar o fiolă de lăptişor de matcă şi o fiolă de solvent, agitându-se pentru omoge­nizare. Se ţine sub limbă câteva minute şi apoi se înghite. Se bea câte o fiolă zilnic, timp de 20 de zile. A se repeta cura de patru ori pe an, una pe fiecare trimestru.
Polenul. Se ia câte 20 de g pe zi, dimineaţa pe nemâncate, timp de 30 de zile. Cura se face în fiecare trimestru, deci patru cure pe an. Se poate lua şi sub formă de tablete, în total 6-8 tablete pe zi. Polenovital, comprimate cu polen plus lăptişor de matcă. Se iau 3-4 comprimate pe zi, timp de patru săptămâni. Se face câte o cură în fiecare trimestru.
Tinctură de propolis: 20 de g propolis la 100 ml alcool de 80-86°. Se iau 30 de picături, zilnic, într-un dl de apă, până la completa ameliorare a bolii.
Preparat din produse apicole şi usturoi pentru prevenirea şi combaterea aterosclerozei, aşa cum a fost descrisă la capitolul Cardiopatia ischemică.                                                                                   
Mierea de albine de tei. O ceaşcă de miere amestecată cu o lingură de hrean, dat pe râzătoare, se lasă la macerat o noapte şi a doua zi se consumă cu linguriţa, până seara la culcare. Cura este de 30 de zile, de două ori pe an, în lunile aprilie şi octombrie.

Fiziobalneoterapie
Băi ascendente de mâini (Hauffe). Se pune apa în baia de mâinii 35°. La interval de 1-2 minute, prin turnare de apă fierbinte, se urcă, treptat, temperatura cu un grad, aşa încât în 5-6 minute se ajunge la 40-44°. Ajuns la această temperatură, se stă 15-30 minute. Se face zilnic câte o baie; în total 15-20 pe serie.
Unde scurte, precordial şi dorsal, distanţă pol-tegument 3 cm, doza I şi II; durata 3-10 minute; în total 10 şedinţe pe serie.
Băi galvanice patrucelulare descendente, cu pozitivul la mâini şi negativul la picioare. Temperatura 36°, intensitatea 25 mA, durata 10-15-20 de minute. Zilnic sau la două zile, o şedinţă. Total pe serie 10-15 băi. După o pauză de o lună se poate repeta.
Magnetodiaflux, doze continui, cu două bobine cerc: 50 Hz, 1-2 minute; 100 Hz, 3-4 minute. Zilnic o şedinţă; în total 15 şedinţe pe serie. Se pot repeta de mai multe ori pe an, la interval de trei luni.
 
Tratament balneoclimateric
• În sezon de vară, în staţiunile cu ape minerale carbogazoase şi mofete: Borsec, Buziaş, Covasna, Lipova, Tuşnad, Vatra Dornei şi în alte localităţi balneoclimaterice ca Balvanyos, Jigodia, Odorheiul Secuiesc, Ozunca Băi, Sugaş şi Vâlcele.
• Cura balneară cu apele minerale iodurate din Băile Govora, sub formă de aerosoli şi băi galvanice patrucelulare.
Ape minerale îmbuteliate. Cura la domiciliu trebuie să întrunească anumite condiţii: sticlele se păstrează culcate, la temperatura de 15° şi nu mai vechi de şase luni de la data îmbutelierii. Se consumă apele: Borsec, Bodoc (izvorul Matild), Căciulata. Se beau de trei ori pe zi, începând cu 15 ml, apoi 50 ml. Se creşte treptat doza cu 50 ml, până ce se va ajunge la 250-300 ml, fără să se depăşească aceste limite.
 
Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua luni.

2. In cazul lipsei diatezei urice,
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic =  un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = cate un sfert de pachet, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua luni.

3. Zinc = o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua luni.

4. Super calciu cu lecitina = o capsula la trei zile, dupa masa, timp de doua luni.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta  
- Spirulina se va administra dupa doua saptamani de la terminarea celor de la poz. 1 - 3