Astm bronsic

Stare patologică în care există o nevoie intensă de aer, evacuarea acestuia din plămâni făcându-se cu dificultate. Este o boală caracterizată prin accese de sufocare, determinată de obstrucţia bronşică prin edem, hipersecreţie, spasm şi dop de mucus. Este o dispnee respiratorie paroxistică.
Aceste fenomene sunt determinate de pătrunderea unor particule mici (polen, peri, praf) sau a produselor rezultate din distrugerea germenilor care întreţin o inflamaţie bronşică (bronşita).
În astmul bronşic pur alergic se recomandă un tratament al crizei şi un tratament de fond.

În crize se recomandă:
Ceaiuri
Nigella saliva L. (negrilică). Se beau 1-2 căni pe zi, dintr-un decoct din seminţe pisate, 2-3% sau casete, 2-4 g pe zi.
Datura stramonium L. (laur, ciumăfaie). Se folosesc frunze uscate sub formă de pulbere. Se folosesc 0,05 g sau 0,2-0,6 g, care se consumă în 24 de ore. Se utilizează şi decoct (0,5-1 g la 200 ml de apă), consumat în 24 de ore.
Petasites hybridus (L.) G. M. Sch. şi Petasites kablikianus Tausch. (captalan). Se bea o cană pe zi, în timpul crizei, dintr-un decoct (1-2 linguriţe) din rizomii şi stolonii plantei.
Ephedra vulgaris Rich. (cârcel). Se beau 1-2 căni pe zi, dintr-o infuzie de 2-3 g de plantă la o cană de 200 ml.
Origanum vulgare L. (şovârv). Se beau trei pahare pe zi, dintr-o infuzie din 1-2 linguriţe la 200 ml de apă clocotită. Uleiul volatil poate fi folosit şi sub formă de inhalaţii, de două ori pe zi.
Euphorbia peplus L. (laptele câinelui). Se folosesc seminţele, care au acţiune antidispneică, în accesele de astm, sub formă de decoct 1-2 g la 100 ml de apă rece. Se bea în timpul crizelor.
Amni visnaga L. (visnaga). Extract fluid de tinctură 10%, se ia 1-5 g pe zi.
În criza de astm infectat se folosesc:
Folium et radix Althaeae (nalbă mare). Se beau 1-2 căni pe zi dintr-o infuzie de flori şi frunze, cu o linguriţă la o cană. Rădăcina se foloseşte ca macerat la rece (o linguriţă la o cană, timp de 30 minute, la care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat). Se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine şi se bea treptat, în cursul unei zile.
Flores et radix Primulae (flori şi rădăcină de ciuboţica cucului). Florile se folosesc ca infuzie (1-2 linguriţe la o cană) şi se bea treptat în cursul unei zile. Rădăcinile se folosesc ca decoct (o lingură la o cană, la care se adaugă şi un vârf de cuţit de bicarbonat). Se bea o cană pe zi, în mai multe reprize, câte 1-2 două linguri la un interval de 2-3 ore.
Flores Verbasci (flori de lumânărică). Infuzie, cu o linguriţă la cană, ce se bea în cursul unei zile.
Cetraria islandica (L.) Ach. (lichen de piatră). Are acţiune puternic antibiotică. Se beau două căni pe zi dintr-un decoct (o linguriţă la o cană), amestecat cu lapte.

Apiterapie
Soluţie alcoolică de propolis 15%. Din această soluţie se ia şi se amestecă cu apă distilată, în proporţie 1:1, pentru o şedinţă de aerosoli. Se fac câte două şedinţe pe zi, cu o durată de 5 minute, în total 15-30 şedinţe, iar după terminarea şedinţei, odihnă 20 minute.
Presopunctură
• În caz de criză cu dispnee se face masajul pulpei degetului mare până ce trece criza.
 
Remedii antialergice
În tratamentul de fond al astmului bronşic se acţionează prin remedii antialergice.
Herba Violae tricoloris (trei fraţi pătaţi). Este planta cea mai antialergică. Se beau 2-3 căni pe zi, sub formă de infuzie, cu o linguriţă de plantă la 200 ml apă sau macerat la rece 3 %, cu efect expectorant şi depurativ. Se face o cură de 30 de zile. Se repetă după o pauză de o lună.
Hyssopus ojficinalis L. (isopul). Este bronhodilatator şi expectorant. Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie de 2-3 g %.
Foeniculum vulgare Mill. (fenicul). Este antispastic, antibronşitic şi expectorant. Serveşte ca infuzie pentru copiii sugari (cinci-şase fructe zdrobite, în 200 ml de apă clocotită). Se bea în trei reprize, după mesele principale. Pentru copiii de la 10 ani în sus, câte 10 fructe zdrobite, iar pentru adulţi, câte o jumătate de linguriţă de fructe zdrobite în 200 ml de apă clocotită. Se bea în trei reprize, după mesele principale.
Achillea millefolium L. (coada şoricelului). Antispastic, bronşic, antialergic şi bronhodilatator. Infuzie, din două linguri de fiori, la 500 ml de apă clocotită, care se bea călduţă şi fracţionată în 4-5 reprize, în cursul unei zile.

Inhalaţii
Aetheroleum Hyssopi (ulei de isop). Se toarnă câteva picături de ulei în apa fierbinte. Se inspiră adânc vaporii degajaţi. Se fac două inhalaţii pe zi.

Astmul infecţios nealergic
În astmul infecţios nealergic trebuie să combatem infecţiile bronşitice, amigdaliene, sinuzale etc.
Matricaria chamomilla L. (muşeţel). Infuzie preparată din trei linguri de plantă la o cană cu apă. După răcire, se strecoară, se adaugă patru grame de acid boric, folosindu-se pentru gargară. Se poate folosi şi sub formă de inhalaţie, de două ori pe zi.
Folium Salviae (salvie). Infuzie preparată din 2 linguriţe de plantă la 100 ml apă, plus o linguriţă de muşeţel şi o linguriţă de coada şori­celului, acesta din urmă având acţiune antiinflamatoare şi antialer­gică. Se beau două căni pe zi. Se poate folosi şi sub formă de inhalaţii şi gargară.
• Sub formă de inhalaţii se pot folosi uleiuri de isop, brad, molid, pin, datorită efectului antiinflamator şi antiseptic asupra căilor respira­torii. Se inspiră adânc vaporii degajaţi de cele 4-5 picături de ulei turnate în apa clocotită dintr-un vas emailat. Se fac două şedinţe pe zi, dimineaţa şi seara.
 
Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa.

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta cate un sfert de pachet, de doua ori pe zi, dupa masa.

3. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor - o capsula de doua ori pe zi).

4. Cordyceps miceliu = cate o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala)

5. Chitosan = cate o capsula, de doua ori pe zi, fara invelisul gelatinos; se dizolva in 20 picaturi de suc de lamaie, se amesteca, apoi se completeaza la 200 ml apa cu pH 7-7,4 (apa plata) cu 20 minute inainte de masa (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala).

6. Holican = o capsula, de doua ori pe zi , dupa masa (numai in cazul febrei)

7. Cordyceps Sinensis   = o capsula, de doua ori pe zi, dimineata si seara, dupa masa
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta