Arsuri si contuzii

Arsurile sunt leziuni ale ţesuturilor produse de acţiunea temperaturii ridicate (arsură termică), a substanţelor chimice, curentului electric, razelor Röntgen. Se deosebesc patru grade de arsuri:
Gradul I, cu hiperemia pielii.
Gradul al II-lea, cu apariţia de vezicule (băşici).
Gradul al III-lea, în care se produce necroza pielii.
Gradul al IV-lea, când se ajunge la necroza mai întinsă şi mai în profunzime a pielii.
Gravitatea depinde de suprafaţa pielii arse şi gradul arsurii, de vârstă de starea generală a organismului, de infecţii, de apariţia complicaţiilor hepato-renale şi, în foarte mare măsură, de primul tratament aplicat Primul ajutor constă din îndepărtarea hainelor care mai ard, ungând toată pielea arsă cu miere de albine.
Gemrnae Populi (muguri de plop). Infuzie preparată din 20 g la litru, cu care se fac spălături şi băi locale.
Flores Millefolii (flori de coada şoricelului). Comprese, cu infuzie din două linguri la cană.
Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Băi locale, din infuzie cu două linguri la cană.
Flores Calendulae (flori de gălbenele). Băi sau cataplasme, cu infuzie preparată din 15-30 g la litru.
Tinctură din 20 g de macerat, timp de opt zile în 100 ml alcool. Se fac comprese din 10 g de tinctură, la 100 ml de apă fiartă şi răcită.
Flores Sambuci (flori de soc). Băi locale, cu infuzie din 30-40 g la litru.
Herba Hyperici (sunătoare). Băi sau cataplasme, cu infuzie din 30-40 g la litru.
Ulei de sunătoare: se macerează 20 g plantă, bine mărunţită, în 200 ml ulei comestibil, timp de 4-6 săptămâni, după care se strecoară. Un alt mod de preparare, mai rapid, este următorul: 20 g plantă mărunţită se amestecă cu 20 ml de alcool şi se ţin 24 de ore, după care se adaugă 200 ml de ulei şi se fierb trei ore pe baie de apă, agitându-se din când în când. Se lasă 2-3 ore şi se strecoară prin presare. Se păstrează la întuneric şi răcoare. Se fac pansamente.
Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Ulei, din 20 de g de flori mărunţite, care se umectează cu două linguri de alcool, timp de 2-3 ore, după care se adaugă 200 ml de ulei şi se fierbe pe baie de apa, timp de 2-3 ore, amestecându-se, după care se strecoară prin presare. Se păstrează în sticle închise la culoare şi se foloseşte la nevoie pentru pansamente.
Gemmae Populi (muguri de plop). Unguent din 20 de g de muguri zdrobiţi, umectaţi, timp de 24 de ore, cu 5 ml de alcool. Se adaugă apoi 100 g untură şi 5 g de ceară de albine. Se ţine pe baie de apă, trei ore, la 100° C. Se strecoară prin tifon şi se freacă, după răcire, până se formează unguentul.
Ulei - se prepară în acelaşi mod, dar în loc de untură şi ceară se pune ulei de floarea soarelui.
 
Apiterapie
Mierea de albine. Este leacul de urgenţă la îndemână. Să nu lip­sească din nici o locuinţă. Se unge arsura de două ori pe zi, după ce, în prealabil, s-au făcut spălături cu infuzie de muşeţel, coada şori­celului sau muguri de plop. Este unul din cele mai bune remedii.
Propolis spray (produs apicol). Se pulverizează locul cu arsura.
Propolis unguent, 20-30% (preparat apicol). Să se ungă de două ori pe zi arsura

Contuziile
Se caracterizează prin lezarea ţesuturilor sau organelor, prin lovire, cu păstrarea integrităţii pielii. Se prezintă sub trei aspecte:
Echimoza sau infiltraţia cu sânge a ţesutului conjunctiv lax, vizibilă la nivelul tegumentelor sub forma unor pete de culoare albastru închis.
Bosa sangvină sau constituirea unei tumefacţii, bine delimitate, care conţine cheaguri şi care se întâlneşte mai frecvent în contuziile capului (cucui).
Revărsatul seros, datorită acumulării de plasmă sau limfă.
Ceaiuri
Flores Arnicae (flori de arnică). Comprese, cu 10 ml de tinctură la 100 ml de apă de plumb. Tinctura se prepară prin macerare, timp de 10 zile, a 20 g de flori, la 100 ml alcool.
Flores Millefolii (flori de coada şoricelului). Comprese, cu infuzie concentrată, din două linguri la cană, sau băi locale, cu infuzie, din 60 de g la litru.
Flores Sambuci (flori de soc). Cataplasme sau băi, cu infuzie din 40 g la litru.
Herba Equiseti (coada calului). Cataplasme, cu decoct din două linguriţe la cană.
Herba Leonuri (talpa gâştei). Cataplasme, cu decoct, din două linguri la cană.
 
Pentru aceste afectiuni specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. Chitosan = o capsula, fara invelisul gelatinos; se dizolva in 20 picaturi de suc de lamaie, se amesteca 15 minute pentru omogenizare se obtine o alifie, apoi se aplica pe rana. Pentru ranile adanci se foloseste praf de chitosan, presarat direct

2.  Veican = se faramiteaza o tableta si se presara direct pe rana, de una - doua ori pe zi.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta