Ulcer stomacal duodenal

Ulcerul este o boala caracterizata prin prezenta unor leziuni (fără tendințe de cicatrizare) care apar pe suprafața pielii sau a mucoaselor stomacului sau duodenului

Tratament profilactic
• Mai ales la persoanele care provin din familii de ulceroşi, se reco­mandă să se renunţe definitiv la băuturile spirtoase.
• Să nu se facă abuz de medicamente.
• Să nu se consume mâncăruri cu grăsimi prăjite, alimente sărate, afu­mate, fructe şi legume crude sau prea tari (nuci, alune, castraveţi etc.).
• Se va renunţa definitiv la tutun.
• Se va evita mâncatul în grabă şi la ore neregulate.
• Se va evita obiceiul de mânca numai de două ori pe zi (la prânz şi seara).
• Trebuie evitate îndeletnicirile care cer o încordare nervoasă, precum şi enervările din viaţa particulară.
• Somnul să fie de opt ore.
• Literatura, muzica, teatrul şi cinematograful au rol important în menţinerea echilibrului nervos.
 
Regim dietetic
• Alimentaţia bolnavului de ulcer trebuie să fie diferită, după cum este în perioada dureroasă (acută), la începutul sau la sfârşitul ei, în perioada de acalmie sau atunci când se ivesc complicaţii: hemoragie, perforaţie, peritonită, stenoză pilorică sau duodenală.
• În faza acută dureroasă se recomandă repaus la pat, căldură pe abdomen, care are un efect calmant, aplicată energic până la înroşirea pielii, fie că se foloseşte o cărămidă încălzită, un amestec de mălai cu apă fierbinte (cataplasmă caldă), care va fi înfăşurată într-un prosop şi se va aplica cu prudenţă pentru a nu provoca arsuri, fie un termofor cu cauciuc cu apă caldă, fie sticle cu apă caldă sau o pernă electrică.
În ulcerele ce sângerează, se aplică punga cu gheaţă. În primele zile când sunt dureri, regimul alimentar să se limiteze la 6-7 pahare cu lapte cald, băute încet, la interval de trei ore, unul după altul. După şapte zile se pot adăuga, treptat, şi alte alimente ca: supe strecurate de orez, griş, fulgi de ovăz, arpacaş, cu câte o linguriţă de unt proaspăt, ouă fierte moi, frişca, gelatină de lapte, puţin îndulcite. Grăsimile, ca untul proaspăt nesărat, gălbenuşul, chiar untdelemnul rafinat, bineînţeles neprăjit, au proprietatea să micşoreze secreţia gastrică.
• Toate alimentele indicate se vor lua la o temperatură potrivită, nici prea calde, nici prea reci.
• După 1-2 săptămâni, alimentaţia se poate lărgi cu perişoare fierte, supe de zarzavat, trecute prin sită, prăjituri din aluat (pandişpan, ecleruri, biscuiţi). Alimentaţia va fi fracţionată în 4-6 mese pe zi. După mesele principale este bine să se pună un termofor cu apă caldă pe abdomen.
Alimentele interzise: alcoolul, cafeaua naturală, ceai rusesc, cacao, sirop, apă de la gheaţă, lichide fierbinţi, pâine neagră, pâine proaspătă, cartofi prăjiţi, zarzavaturi crude, fructe crude, fructe uleioase, mezeluri, conserve de carne, carne de porc, gâscă, raţă, vânat, peşte gras, peşte prăjit, peşte afumat, ochiuri prăjite, omletă prăjită, supe de oase sau carne, ciorbe, aluaturi proaspete, foitaje, aluat dospit. brânzeturi fermentate sau sărate, untură, slănină, grăsime prăjită, sare în exces, oţet, îngheţată, marmeladă, dulceaţă, hrean, muştar, piper, ceapă, usturoi, boia, murături, sosuri cu rântaş prăjit.
Alimente permise: lapte, ceaiuri de plante medicinale, sucuri de fructe dulci, sucuri de legume, pâine albă uscată, pâine prăjită, piure de cartofi, paste făinoase bine fierte, orez şi griş fiert, fulgi de ovăz trecuţi prin sită, mămăligă pripită, pireuri de legume, legume fierte (morcovi, dovlecei, conopidă, mazăre verde) trecute prin sită, fructe dulci, coapte la cuptor sau sub formă de compot, trecute prin sită (mere, pere, prune, caise, piersici, cireşe).
Carne slabă de viţel, găină, pui, fiartă sau sub formă de perişoare fierte la aburi, peşte slab fiert, rasol (şalău, biban, ştiucă, lin, crap, păstrăv).
Budinci de peşte şi carne, ouă fierte moi, omletă la aburi, brânză de vaci proaspătă, caş dulce, urdă, unt proaspăt, untdelemn crud, adăugat la mâncăruri gata pregătite sau amestecat cu apă pentru înăbuşire, smântână proaspătă, frişcă, supe mucilaginoase, supe cu lapte sau unt, aluaturi uscate, biscuiţi, gelatină de fructe, de lapte, cremă, sufleuri, sare în cantitate de 2 g la preparat, sosuri dietetice.
Ca fruct, cel mai bun este migdalul, iar ca legume, cartoful, mor­covul şi varza.
Se va mânca încet, mestecând bine. Se recomandă următoarele sucuri:
Sucul de cartofi. Se aleg cartofi sănătoşi, neîncolţiţi, se curăţă şi se introduc imediat în apă. Se spală şi se prelucrează repede. Se mărunţesc, trecându-se prin râzătoare, apoi se dau de două ori prin maşina de tocat carne sau altă maşină pentru stors. Sucul de cartofi se foloseşte numai proaspăt. Se bea câte o jumătate până la o treime de pahar, înainte de masa de dimineaţă sau cea de la prânz, timp de 2-3 săptămâni, mai ales primăvara şi toamna, înainte de a începe perioadele dureroase.
Sucul de varză albă crudă. Varza crudă se curăţă de impurităţi şi de foile exterioare, se spală şi se scurge de apă. Se face mărunţirea şi se trece de două ori prin maşina de tocat, după care se stoarce. Sucul se foloseşte imediat, dar poate fi păstrat la frigider 24 de ore. Pentru o păstrare mai îndelungată, după 12 ore de stat în frigider, sucul se limpezeşte, apoi se separă lichidul limpezit, se introduce în sticle curate, se astupă cu dopuri fierte, se leagă şi se sterilizează. Se bea câte o jumătate de pahar, de 3-4 ori pe zi, cu 40-50 de minute înainte de masă. Cura durează, în general, o lună şi se face, mai ales, primăvara şi toamna, înainte de a începe durerile.
Sucul de morcovi. După spălarea şi curăţirea lor, morcovii se mărun­ţesc, trecându-se prin râzătoare şi apoi se dau prin maşina de tocat sau prin mixer. Se storc, separându-se sucul şi se consumă imediat. Are efecte bune în gastrite hiperacide şi ulcere gastroduodenale, chiar cu hemoragii. Este şi un colagog şi coleretic, bun deci şi în dischineziile biliare. Are şi o proprietate diuretică remarcabilă. Cura de chefir. Se consumă până la 1-1,5 1 pe zi, timp de două luni, Până ce dispare ulceraţia.
 
Ceaiuri
Radix Liquiritiae (rădăcină de lemn dulce). Macerat la rece, 1-2 linguriţe de rădăcină la o cană, care se bea în cursul unei zile, în cure de 1-2 luni, mai cu seamă toamna şi primăvara, când se declanşează crizele ulceroase. Are proprietăţi antiinflamatoare, anti-ulceroase, cicatrizante.
Radix Symphyti (rădăcină de tătăneasă). Se beau 2-3 căni pe zi înainte de mese cu o oră, din decoct 1-2 linguriţe la o cană, timp de o lună până la două luni. Este deosebit de eficace, datorită conţi-nutului de alantoină, fiind cicatrizant şi calmant.
Flores Calendulae (flori de gălbenele). Infuzie din două linguriţe la o cană, cantitate care se bea în cursul unei zile, pe stomacul gol, deci înainte de mese. E cicatrizant şi calmant.
Folium Pulmonariae (frunze de plămânărică). Se beau 2-3 căni pe zi, înainte de mese, dintr-o infuzie cu o lingură la cană. Conţine, de asemenea, alantoină.
Rhizoma Calami (rizomi de obligeană). Decoct cu o linguriţă la o cană, care se bea în 2-3 reprize, înainte de mese ; sau pulbere, câte un vârf de cuţit, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese. Acţionează ca pansament gastric. Face parte din formula Ulcerotratului.
Flores Acaciae (flori de salcâm). Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie cu două linguriţe la o cană, înainte de mese. Calmează senzaţiile de pirozis (arsuri), pretându-se la cură de lungă durată, chiar şi ca ceai alimentar.
Folium Rubi idaei (frunze de zmeur). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie cu o linguriţă la cană. Contribuie la micşorarea acidităţii. Se poate folosi şi ca ceai alimentar.
Ceai gastric cicatrizant (Plafar). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie cu o lingură la cană, între mese. Scade secreţia, calmează durerile şi pirozisul.
Ulcere cu melene hemoragice
Quercus robur L. (stejar). Se beau 2-3 căni pe zi din decoct de coajă de stejar cu două linguriţe 200 ml de apă rece, după care se fierbe 20-30 minute. Este hemostatic şi antiseptic.
Lythrum salicaria L. (răchitan). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie cu o linguriţă de plantă la 200 ml de apă în clocot. Este hemostatic şi antiseptic.
 
Apiterapie
Tinctură de propolis 20%. Se iau câte 40 de picături dimineaţa, pe stomacul gol, într-un dl de lapte cald. Cura durează până la amelio­rarea şi chiar vindecarea ulcerului. Tinctură se prepară astfel: la 100 ml de alcool de 80-86° se adaugă 20 g de propolis, care să nu fie mai vechi de un an. Alcoolul amestecat cu propolis se pune într-un capac, apoi se încălzeşte până la 30-40°. Această operaţie de încălzire se repetă timp de şapte zile. După aceea îl lăsăm să se aşeze şi turnăm lichidul curat într-o sticlă brună, din care se consumă până la terminare.
 
Tratament balneoclimateric
• Se recomandă, în faza de acalmie, după cel puţin trei luni de la trecerea episodului acut, atât în ulcere cât şi în gastrite hiperacide, izvoarele alcaline pure sau alcaline carbogazoase.
Sunt indicate staţiunile balneoclimaterice cu astfel de izvoare: Sângeorz, Slănic Moldova, Tinca, Malnaş, Olăneşti, Bodoc, Ciunget. Se recomandă o cură de 3-4 săptămâni în staţiuni şi, în continuare, acasă. După trei luni se poate repeta cu ape alcaline îmbuteliate: Hebe, Slănic 1 şi 3, Bodoc, Tinca.
Apa se încălzeşte şi se consumă, câte 50-150 g, înainte de mese cu o oră şi jumătate. Durata curei este de 4-5 săptămâni. Se poate repeta după un interval de 3-6 săptămâni. Apa să fie cât mai proas­pătă, în orice caz să nu depăşească cinci luni de la data îmbutelierii.
Băi cu esenţă de brad. Câte 150 g de Pinus sylvestris, pentru o baie generală; zilnic o baie, înainte de culcare. Se face o cură de 21 de băi. Se pot repeta după trei luni. Se folosesc pentru combaterea componentei nervoase.
Perieri uscată (auto perieri). Auto-perierile se execută cu perii de oaie, cu păr natural sau sintetic, stând în picioare, cu excepţia perierii Piciorului, când este obligat să se aşeze pe scaun. Perierea se începe cu mişcări de jos în sus, de la pulpă, apoi talpa şi dosul piciorului, se trece la coapsă şi apoi se perie celălalt membru inferior. În regiunea feselor se fac perieri circulare. Se aşează pe scaun şi se trece la perierea cefei, umerilor, spatelui şi a coloanei vertebrale. Se perie apoi cutia toracică, cu mişcări laterale, de-a lungul coastelor, din spate spre faţă. Se trece la perierea părţii anterioare a trunchiului. Se perie mai întâi circular regiunea mamelelor, apoi părţile laterale ale toracelui spre stern, în continuare se trece la perierea abdomenului, prin mişcări circulare, în sensul evacuării intestinale. Se execută în fiecare seară înainte de culcare sau dimineaţa la sculare. Este o procedură pentru combaterea componentei nervoase.
Comprese stimulante sau priessnitz. Se execută cu două bucăţi de pânză (prosop), unul mai mic, iar altul ceva mai mare. Se înmoaie prosopul mic într-o găleată cu apă, la temperatura camerei, se stoarce bine şi se aplică pe gambe şi pe abdomen. Peste acesta, se aplică un al doilea prosop uscat, în aşa fel ca să depăşească cu 2-3 cm pe cel umed. Durata de aplicare este până la completa uscare.
În perioadele cu hemoragie se indică a se pune comprese reci, hidro-for sau pungă cu gheaţă pe abdomen, făcând o pauză de 1-2 ore.
În fazele dureroase, fără hemoragie, se aplică cataplasme calde, parafină sau nămol, 10-15-20 de minute.
 
Electroterapie
Solux pe abdomen, câte 20 minute, de 1-2 ori pe zi.
Ionogalvanizări cu zinc, pe abdomen, cu electrozi de 300 cm3. Electrodul pozitiv, îmbibat cu soluţie de zinc sulfat, pe epigastru şi cel negativ pe ultimele vertebre dorsale ; zilnic sau la două zile câte o şedinţă; intensitate de 10-15 mA. Durata 20-30 de minute, în total 10-15 şedinţe pe serie.
Curenţi interferenţiali. Se aplică electrozii plăci, doi anterior, doi posterior, plasaţi în aşa fel ca aceşti curenţi să se încrucişeze la nivelul unde este localizat ulcerul. Se folosesc plăcile cele mai mari. Intensitatea uşoară sau mijlocie, 10-25-30 mA, frecvenţă rapidă, spectru cu intensitate uşoară. Intensitatea forte şi frecvenţa lentă sunt contraindicate. Se recomandă să se facă tratamentul după ce se bea o anumită cantitate de lapte.
Magnetodiaflux, în câmpuri continui, sedative, cu scop de scădere| tonusului parasimpatic şi împotriva spasmului. Se folosesc cele bobine cerc şi una sau două mici, cu sudul pe regiunea dureroasă (epigastru): 50 Hz = două minute; 100 Hz = trei minute, zilnic o şedinţă; total 15 şedinţe pe serie. Se poate repeta de patru ori pe an; o serie de fiecare trimestru.
Ultraviolete, în doze eritem, pe regiunea spatelui, în caz de dureri la nivelul D7 -D10, pe o suprafaţă de 400 cm2, cinci biodoze; în total 3-5 iradieri, la interval de 3-4 zile o iradiere.
 
Acupunctură
Punctele-cheie sunt: S4, VS6, iar S30 este punctul cu acţiune specifică.
• Pentru diminuarea secreţiei gastrice: punctele SP4, V21, S15, VC18.
• Pentru diminuarea motilităţii gastrice: punctele S36, S45, VC12, VC21
• Pentru efectul antiseptic piloric: punctele SP4, VC12, R21.
 
Pentru aceasta afectiune medicii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta, câte un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor - o capsula de doua ori pe zi), timp de doua saptamani.

4. Veican = cate o capsula, de doua ori pe zi dupa masa (copiilor - o capsula dupa fiecare trei zile), timp de doua saptamani.

5. Chitosan - cate o capsula, o data pe zi, cu 20 de minute inainte de masa, (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala ), timp de doa saptamani.

6. Dubla celuloza = cate o tableta, de doua ori pe zi, cu o ora inainte de masa. Se vor bea zilnic 2 - 3 litri de apa, timp de o luna. Produsele 5 - 6 se folosesc alternativ (o zi 5, o zi 6).

7. Holican = o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani, dupa terminarea produselor 5 - 6.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta
- Produsele 1- 4 se administreaza dupa masa, doua saptamani, cu pauza de o saptamana.
- Produsele 5 - 6 se administreaza doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se continua inca doua saptamani.
- Se repeta cura de doua ori pe an.