Pancreatita

Este o boală a pancreasului, caracterizată printr-un proces inflamator infiltrativ, interstiţial şi cu modificări degenerative acinoase, cu o evo­luţie spre fibroză pancreatică, inter şi intralobulară, survenind mai frecvent în litiaza biliară, în alcoolismul cronic, în colecistopatii, în ulcer gastroduodenal penetrant. Se caracterizează prin denutriţie, tul­burări digestive (anorexie, flatulenţă, diaree, steatoree), uneori icter prin retenţie.
Se indică: regim alimentar, ceaiuri, apiterapie, hidroelectroterapie, balneoterapie.
 
Tratament profilactic
• Să se combată greşelile de alimentaţie şi alcoolismul.
• Un regim dietetic complet, ţinând seama de bolile asociate (colecistite, duodenite, stomac operat), evitându-se excesele alimentare.
• După mese, repaus, culcat, însoţit de aplicaţii calde pe epigastru.
 
Ceaiuri
Pimpinella anisum L. (anason). Este un stimulent al funcţiilor pancreatice şi antispastic. Se folosesc fructele. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de fructe pisate la 300 ml de apă clocotită. După 20 de minute, se strecoară şi se bea fracţionat în trei reprize, înaintea meselor principale.
Cetraria islandica (L.) Ach. (lichenul de piatră). Stimulează secreţia pancreatică. Se beau trei căni pe zi, reci, dintr-o infuzie cu o linguriţă de plantă la 250 ml de apă în clocot. Se fierbe cinci minute şi se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat.
 
Apiterapie
Lăptişor de matcă, drajeuri. Se folosesc 5-6 cutii anual, câte trei drajeuri pe zi.
 
Hidroelectroterapie
• Căldură sub formă de parafină pe abdomenul superior.
Unde scurte, transversal-abdominal, doza II şi III; 10-15 minute zilnic; total 10 şedinţe pe serie.
 
Tratament balneoclimateric
• Se recomandă apele minerale din stagiunea Slănic Moldova, în fazele nedureroase. Se prescriu înaintea meselor, încălzite la temperatură suportabilă (calde sau călduţe).

Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta, câte un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor - o capsula de doua ori pe zi), timp de doua saptamani.

4. Veican = cate o capsula, de doua ori pe zi dupa masa (copiilor - o capsula dupa fiecare trei zile), timp de doua saptamani.

5. Chitosan = cate o capsula, o data pe zi, cu 20 minute inainte de masa, (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala ), timp de doua saptamani.

6. Dubla celuloza = cate o tableta, de doua ori pe zi, cu o ora inainte de masa. Se vor bea zilnic 2 - 3 litri de apa, timp de o luna. Produsele 5 - 6 se folosesc alternativ (o zi 5, o zi 6).

7. Holican = o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani, dupa terminarea produselor 5 - 6.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta
- Produsele 1 - 4 se administreaza dupa masa, doua saptamani, cu pauza de o saptamana.
- Produsele 5 - 6 se administreaza doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se continua inca doua saptamani.
- Se repeta cura de doua ori pe an.