Nevroza cardiaca

Este o tulburare patologică funcţională, fără leziuni aparente, ce se manifestă printr-un complex de tulburări cardiace subiective (dureri precordiale, palpitaţii, sufocaţie), trecând uneori pe primul plan al unei nevroze astenice generale.
Se recomandă: ceaiuri, legume, fizioterapie, acupunctură, băi şi tratament balneoclimateric.

Ceaiuri
Leonurus cardiaca L. (talpa gâştei). Reglează bătăile inimii, scade tensiunea arterială şi are proprietăţi sedative remarcabile. Se folo­seşte ca infuzie şi tinctură. Se beau două căni pe zi cu o linguriţă la o cană, dintre care una seara la culcare, timp de o săptămână. A se folosi de şase ori pe an.
Tinctură din 20 g plantă, ce se macerează timp de 7-8 zile, în alcool de 70°. Se iau 20-40 de picături, de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor principale.
Radix Valerianae (valeriană sau odolean). Reglează palpitaţiile inimii şi aduce un somn liniştit. Se foloseşte ca infuzie, pulbere sau tinctură:
a) infuzie cu o linguriţă la o cană, care se bea treptat, pe parcursul unei zile;
b) pulbere, de trei ori pe zi, câte un vârf de cuţit;
c) tinctură din 20 de g de rădăcină, macerată în 100 ml de alcool de 70°, timp de opt zile. Se iau 15-20 de picături, de 2-3 ori pe zi. Se recomandă asocierea cu tinctură de păducel.
Flores, folium et fructus Crataegi (flori, frunze şi fructe de păducel). Reglează tulburările de natură nervoasă ale inimii. Se foloseşte ca infuzie şi tinctură:
a) infuzie cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă în clocot. A se bea, treptat, în cursul unei zile;
b) tinctură din 20 g de plantă, ce se macerează 7-8 zile în alcool de 70°. Se iau 10-15 de picături, de trei ori pe zi. Se poate amesteca cu tinctură de valeriană, în părţi egale.
Herba Marrubii (unguraş). Reglează ritmul cardiac. Se ia câte o lingură înainte de mese, dintr-o infuzie cu o linguriţă de plantă la o cană.
Ceai calmant (Plafar) împotriva tulburărilor cardiace. Se foloseşte ca infuzie cu o linguriţă la o cană. Se bea câte o cană, seara, la culcare, sau la nevoie. În compoziţia acestui ceai intră păducel, rădăcină de valeriană, talpa gâştei, flori de tei, frunze de mentă.
• Legume ce se recomandă a fi consumate:  leuştean, salată, sparanghel, usturoi.

Fizioterapie
Magnetodiaflux, doze continui: 50 Hz, două minute, 100 Hz, trei minute, cu două bobine cerc (una cervicală şi alta lombară) şi una paralelipipedică, cu sudul pe stern. Să se execute zilnic câte şedinţă; în total 15 şedinţe pe serie. Se repetă după trei săptămâni. Următoarea şedinţă va fi programată după şase săptămâni de la terminarea celei de a doua serii.

Băi
Băi cu esenţă de brad (ulei de brad, ulei de pin, ulei de molid) şi ulei de levănţică. Se va face un amestec, în părţi egale, din uleiul volatil şi alcool de 70°, din care se pun 10 g la o baie. Băile se fac înainte de culcare, zilnic câte una. Se face o cură de 20 de băi.
Aromatizant pentru băi plafar. A se face câte o baie cu acest aromatizant în fiecare seară, deoarece produce o stare de liniştire.
Extract de Valeriana officinalis L., 100 g pentru o baie generală. A se face zilnic câte o baie, timp de 20 de zile.
Pinus sylvestris L. (frunze de pin): 150 g de extract pentru o baie generală ; zilnic câte o baie ; o cură de 20 de băi.
Lavandula angustifolia Mill.  (levănţica). Are acţiune sedativă şi deodorizantă. Se face zilnic câte o baie, cu o durată de 15-20 de minute, la temperatura de 35-36°, pe parcursul a 20 de şedinţe, dintr-un extract cu 1-2 linguri de plantă la 200-250 ml de apă.
 
Presopunctură şi acupunctură
Pentru combaterea palpitaţiilor şi a fricii, prin masaj:
Punctul inimii - V15 - care se află în spate, pe linia orizontală ce trece printre vertebrele D5, D6 - la 1,5 măsuri (o măsură este egală cu lăţimea degetului mare, cca 1,5 cm; o măsură şi jumătate este egală cu lăţimea degetului arătător, plus a degetului mijlociu, 3 cm; trei măsuri înseamnă lăţimea a patru degete de la mână, 8 cm), de o parte şi alta a coloanei vertebrale.
Calea spiritului - C4 - care se află la distanţa de 1,5 măsuri deasupra plicei pumnului, în dreptul degetului mic de la încheietura pumnului.
Poarta spiritului - C4 - care se află la distanţa de o măsură şi jumătate de plica pumnului, în dreptul degetului mic. Masajul se execută prin dispersie. Cu vârful degetului arătător sau al degetului mare, în poziţie oblică, se apasă În sensul opus acelor de ceasornic, blând, superficial. O dispersie bine executată va fi urmată de înroşirea pielii. Durata unei şedinţe va fi de 5-10 minute. Se pot face trei şedinţe pe zi. Timpul optim de efectuare este dimineaţa şi spre sfârşitul amiezii, niciodată după masă.
Poarta vâlcelelor - NS4 - care se află la cinci măsuri pe antebraţ, sub mijlocul plicei pumnului.
Mlaştina vânturilor - VB22 - care se află pe orizontala care trece pe sub lobul urechii, în scobiturile de sub protuberanţele occipitale, de o parte şi de alta a coloanei cervicale.
Tratament balneoclimateric
ÎN staţiuni cu ape carbogazoase: băi, mofete şi cură internă la Covasna, Malnaş, Borsec, Tuşnad, Vatra Dornei, Buziaş, Lipova, Balvanyos (jud. Covasna), Ozunca-Băi, Sugaş (Covasna), Jigodin-Băi, Odorheiul Secuiesc, (Harghita).

Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua luni.

2. In cazul lipsei diatezei urice,
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = cate un sfert de pachet, de   doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua luni.

3. Zinc = o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua luni.

4. Super calciu cu lecitina = o capsula la trei zile, dupa masa, timp de doua luni.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa calduta
- Produsul de la pozitia 4 se va administra dupa doua saptamani de la terminarea celor de la pozitiile 1 - 3