Incontinenta urinara

Incontinenta urinara este generata de anumite conditii si este foarte greu de suportat. Avand o incidenta atat de mare a devenit o problema de sanatate publica", ne spune Prof. Dr. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie.
Ea poate sa apara la copii si adolescenti cand vorbim despre enurezisul nocturn care poate sa continue si la varsta matura (afecteaza 15-20% din populatia de 5 ani, 7% din cei varsta de 7 ani si 1 - 2% dintre adolescenti si adulti), la persoanele varstnice, dar si la cele tinere.
Pierderea involuntara de urina apare atunci cand musculatura pelvina (muschii de sub vezica urinara care inconjoara uretra prin care este evacuata urina) este slabita si urina nu mai poate fi retinuta in conditii bune. Pentru a intelege mai bine procesul de evacuare a urinei, Asociatia Romana de Urologie a precizat intr-o brosura de informare ca intre creier, vezica si musculatura pelvina circula semnale nervoase complexe, care atentioneaza asupra nivelului de umplere al vezicii si muschilor ce trebuie contractati sau relaxati, la un moment dat. Astfel, in cazul incontinentei urinare, fie musculatura, fie nervii implicati in acest proces nu functioneaza corect, conducand la pierderea involuntara a urinei.

Factorii de risc pentru incontinenta urinara sunt:
- sarcina si nasterea;
- varsta inaintata (menopauza la femei);
- obezitatea;
- constipatia;
- tulburarile respiratorii;
- tulburarile neurologice;
- efortul cronic;
- patologia locala (operatii, radioterapie).
Numai in urma unui diagnostic pus corect, medicul poate sa stabileasca tratamentul potrivit pentru afectiunea ta.
Exista numeroase optiuni de tratament
De la exercitii pentru intarirea musculaturii pelvine (cunoscute ca exercitii Kegel) si modificari comportamentale se poate ajunge la tratament paliativ, medicamentos si chirurgical, in functie de gravitatea situatiei.

1. Reeducarea perineala la femei trebuie initiata dupa fiecare nastere si consta in exercitii care pot sa refaca tonusul musculaturii pelviene. Aceste exercitii sunt cunoscute sub denumirea Kegel. Unul dintre ele se refera la contractarea muschilor pelvieni si mentinerea acestei stari timp de 5 secunde. Urmeaza o relaxare si repetarea exercitiului de 10 - 15 ori, cu pauza de 1 - 2 minute. Se recomanda zilnic cate 4 - 5 serii.
2. Modificarile comportamentale: renuntarea la fumat, limitarea consumului de cafea si alte bauturi cu cofeina, evitarea diureticelor si scaderea greutatii corporale.
3. Tratamentul medicamentos este recomandat pentru incontinenta urinara prin imperiozitate: cand vezica urinara e hiperactiva si nu poate fi controlata, rezultand mictiuni numeroase.
4. Tratamentul chirurgical: chirurgie clasica, dar si chirurgie moderna minim invaziva cu proteze suburetrale. Agentii injectabili, sfincterul urinar artificial, injectarea intradetrusoriana de toxina botulinica sau implantarea de neuromodulatoare sacrate sunt tratamente precise, dar nu se gasesc pe lista de gratuitati.
5 Tratamentul paliativ: folosirea condoamelor colectoare peniene, a pungilor colectoare de urina, a cateterelor de autosondaj si a produselor absorbante.

Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. Holican = o capsula, de doua ori pe zi, timp de doua saptamani.

2. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta, cate un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

4. Cordyceps miceliu = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala).

5. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa timp de doua saptamani (copiilor - o capsula de doua ori pe zi)
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta
- Produsele 1 - 5 se administrea-za concomitent timp de doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se reia.
- Se repeta de trei ori.