Hepatita

Hepatita este un proces inflamator cronic al parenchimului hepatic care, de la început, poate avea caracterul cronic sau poate reprezenta o cronicizare a unui proces acut. Poate fi cronică latentă, tip de hepatită cronică post virală, în care leziunile hepatice sunt minime, simptomatologia clinică, discretă sau absentă, existenţa ei fiind dovedită prin modificarea unor reacţii enzimatice, a testelor de disproteinemie.
Poate fi cronică post virală, consecinţa hepatitei virale, în care Procesul de hepatită continuă să fie prezent şi activ după şase luni de la debutul bolii acute.
Se manifestă prin oboseală, cefalee, meteorism abdominal, anorexie, ficat mărit şi în tensiune dureroasă, teste de disproteinemie pozitive.
Se indică: regim igieno-dietetic, ceaiuri, apiterapie, electroterapie, balneoterapie.
 
Regim igieno-dietetic
• Mese în cantităţi mici şi dese.
• Se vor evita băuturile şi alimentele reci.
• Se vor evita băuturile în timpul mesei.
• Între mese se vor bea ceaiuri.
• Se vor limita mult grăsimile şi se vor recomanda glucidele şi proteinele.
Alimente permise: lapte dulce şi bătut, ceaiuri (de mentă, tei, muşeţel, sunătoare), siropuri, sucuri de fructe şi legume, chisel, pâine neagră şi albă prăjită, cartofi fierţi sau pireu, cartofi copţi, făinoase (orez, griş, fulgi de ovăz), mămăligă, zarzavaturi şi legume, fructe dulci, compoturi.
Carne slabă de vacă, viţel, găină, pui, peşte slab (şalău, ştiucă, lin, păstrăv, biban), fiert sau la aburi, şuncă slabă, budinci de carne sau peşte.
Omletă de albuş, la aburi, un sfert, până la o jumătate de ou în preparate, brânză de vaci, iaurt, caş dulce, urdă şi telemea desărată, unt şi untdelemn proaspăt, supe de zarzavat, aluaturi uscate, biscuiţi, gelatină de fructe, de lapte, de brânză de vaci, sufleuri de albuş, sosuri dietetice, miere, dulceaţă.
Alimente interzise: alcool, cafea, cacao, apă rece, sirop, pâine proaspătă, cartofi prăjiţi, varză, fructe uleioase, mezeluri, conserve de carne, creier, carne de porc, de oaie, de gâscă, de raţă, vânat, peşte gras sau afumat, brânzeturi grase sau fermentate, ouă (afară de preparate), omletă, untură, slănină, grăsimi prăjite, rântaş, supe de oase sau de carne, aluaturi proaspete, aluat cu unt, îngheţată, piper, boia, muştar, hrean, ceapă, usturoi.
Fructe: agrişe, cireşe, fragi, gutui, lămâie, măsline, prune, vişine, struguri, pepene verde.
Legume: fasole, morcovi, pătlăgele vinete, ridichi, salată, spanac,
Suc de morcovi. Se aleg morcovi tineri, sănătoşi, de culoare roşie. Se curăţă, se spală şi se mărunţesc, trecându-i prin ochiurile mici ale râzătoarei, apoi se dau prin maşina de tocat. Se separă sucul. Se consumă imediat. Poate fi păstrat şi la frigider, dar numai 24 de ore. Se bea câte un pahar, de 1-2 ori pe zi, de preferinţă o jumătate din cantitate în cursul dimineţii, iar cealaltă jumătate după-amiaza. Cura este îndelungată, până la o ameliorare completă.
Sucul de pepene verde. Se obţine din pepeni sănătoşi, bine copţi, însă netrecuţi. Se taie felii, se curăţă de coajă şi de seminţe. Miezul se taie în cuburi mici, se trece prin maşina de tocat şi apoi se stoarce sucul. Se foloseşte imediat. Se păstrează la frigider cel mult 12 ore. Se consumă câte un pahar pe zi.
 
Ceaiuri
Cynara scolymus (anghinare). Stimulează funcţia antitoxică a fica­tului şi diureza, eliminând din organism toxinele. Scade colesterolul. O lingură de frunze mărunţite se opăreşte cu 500 ml de apă clocotită. După răcire, se strecoară şi se îndulceşte cu miere de albine. O parte se bea dimineaţa pe stomacul gol, după care suferindul va sta culcat, o jumătate de oră, pe partea dreaptă. Restul de ceai se va bea în cursul zilei, cu o oră înaintea meselor principale.
Fructus Cardui mariani (fructe de armurariu). Are acţiune hepato-protectoare. Se foloseşte ca infuzie, din 1-1,5 linguriţe de fructe măcinate, la o cană cu apă. Se beau două căni, prima, dimineaţa pe stomacul gol, după care suferindul va sta culcat, o jumătate de oră, pe partea dreaptă, iar cea de a doua cană se va bea în două rânduri: o jumătate, după masa de prânz şi o jumătate, după masa de seară. Se îndulceşte cu miere. Are rezultate bune în sechelele după hepatită.
Cichorium intybus L. (cicoare). Stimulează funcţiile hepatice. Decoct, cu două linguriţe de rădăcină mărunţită la 200 ml de apă rece. Se fierbe cinci minute şi se bea călduţ, în trei reprize, înaintea meselor principale.
Chelidonium majus L. (rostopască). Este un descongestiv hepatic. Infuzie cu o jumătate de linguriţă la 200 ml de apă clocotită. Este doza pentru o zi, din care se ia o lingură la trei ore.
Hypericum perforatum L. (sunătoare). Este antiinflamator hepatic şi intestinal, lipotrop. Se beau trei căni pe zi, dintr-o infuzie cu o lingură de plantă la 200 ml de apă în clocot.                             
Hippophae rhamnoides L. (cătină albă). Infuzie, cu două linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 30 de minute. Se bea fracţionat în decursul unei zile. Menyanthes trifoliata L. (trifoiştea de baltă). Stimulează funcţiile hepatice. Se beau două căni pe zi, dintr-o infuzie, cu 1-2 linguriţe de plantă la o cană.
Lavandula angustifolia Mill. (levănţica). Are acţiune antispet măreşte secreţia biliară şi diureza. Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie, 1-2%, îndulcită cu miere.
Cetraria islandica (L.) Ach. (lichen de munte). Decoct, cu o linguriţă la cană, neutralizat cu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se beau două căni pe zi, îndulcit cu miere de albine. Se poate amesteca cu lapte.
Tinctură din 20 de g macerat opt zile în 100 ml alcool, din care se iau 20-30 de picături, de 2-3 ori pe zi.
Herba Hyperici (sunătoare)............................…............25 g
Herba Chelidonii (rostopască).........................…...........10 g
Herba Millefolii (flori de coada şoricelului).................. 15 g
Herba Serpylii (cimbrişor) ..............................…….......25 g
Herba Meliloti (sulfină).................................…….........25 g
Infuzie, cu o linguriţă la o cană. Se beau două căni pe zi, calde, bine îndulcite cu miere.
 
Apiterapie
Miere de albine. Se iau 90-120 de g pe zi, în mai multe reprize linguriţa, înainte de mese.
Polen. Se iau 20 de g dimineaţa, pe stomacul gol, timp de o lună. Se. face pauză două luni, după care se repetă.
 
Hidroterapie
• Căldură pe regiunea ficatului, sub formă de termofor, comprese calde, aplicaţii de parafină, zilnic, timp de 10-20 de zile, mai ales când sunt dureri.

Electroterapie
Solux, pe regiunea hepatică, 15 minute; zilnic câte o şedinţă ; total, 15 şedinţe pe serie.
Interferenţiali: trei plăci, de câte 100 cm2, pe regiunea ficatului, din care două, anterior şi una, pe partea dreaptă, lateral şi a patra placă, de 250 cm2, pe spate, la aceeaşi înălţime; frecvenţă rapidă, intensitate 10-30 mA, 20 minute, spectru 10 minute, cu intensitate de 10 mA; la două zile o şedinţă ; total, 10 şedinţe pe serie.
Tratament balneoclimateric
Se recomandă:
• Ape minerale alcaline, oligo-minerale şi carbogazoase în staţiunile: Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, Lipova, Malnaş, Sîngeorz-Băi şi Tinca.
• Ape minerale îmbuteliate : Bodoc, Covasna, Tinca, Malnaş-Matild.
• Apa încălzită la 39-40°, niciodată rece.
• Se bea, de două ori pe zi, în doze care oscilează între 200-300 ml.
• Se bea dimineaţa, pe nemâncate şi seara, înaintea mesei, în poziţie culcată pe partea dreaptă, timp de 30-60 minute.
• Apele să fie cât mai proaspete. Să nu treacă mai mult de trei luni de la îmbuteliere.
• Cura durează patru săptămâni. Se repetă după şase săptămâni, depinzând de toleranţa individuală şi în funcţie de efect.

Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta, câte un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor - o capsula de doua ori pe zi), timp de doua saptamani.

4. Veican = cate o capsula, de doua ori pe zi dupa masa (copiilor - o capsula dupa fiecare trei zile), timp de doua saptamani.

5. Chitosan = cate o capsula, o data pe zi, cu 20 minute inainte de masa, (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala ), timp de doua saptamani.

6. Dubla celuloza = cate o tableta, de doua ori pe zi, cu o ora inainte de masa. Se vor bea zilnic 2 - 3 litri de apa, timp de o luna. Produsele 5 - 6 se folosesc alternativ (o zi 5, o zi 6).

7. Holican = o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani, dupa terminarea produselor  5 - 6.
 
8.  Cordyceps Sinensis + 3 extracte = o capsula, de doua ori pe zi, dimineata si seara, dupa masa

Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta   
- Produsele 1 - 4 se administreaza dupa masa, doua saptamani, cu pauza de o saptamana.
- Produsele 5 - 6 se administreaza doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se continua inca doua saptamani.
- Se repeta cura de trei ori pe an.