Hemoroizi

Sunt varicele venelor ano-rectale. Pot fi externi, când sunt situaţi în afara anusului, şi interni, când sunt situaţi în canalul anal. Apar, mai ales, între 30-40 de ani. Factorii care determină apariţia: tumori abdominale, ciroză hepatică, infecţie locală (diaree-constipaţie).
Clinic, hemoroizii externi se manifestă prin senzaţii anormale la nivelul anusului (mâncărime, greutate, dureri) şi apariţia, în jurul orificiului anal, a unor ridicături moi, de culoare violacee.
Hemoroizii interni, au aceleaşi simptome, la care se adaugă hemo­ragie, de la câteva picături de sânge până la câţiva cm3. Hemoragia se repetă la fiecare scaun şi determină anemia bolnavilor.
Ca tratament se recomandă: ceaiuri, băi de şezut, comprese, afuziuni, apiterapie, presopunctură şi acupunctură.
 
Ceaiuri
•        Cortex Frangulae (coajă de cruşin) .......................10 g
         Herba Centaurii (ţintaură)........................................5 g
          Rhizoma Rhei (revent)..............................................5 g
          Herba Millefolii (coada şoricelului) .........................5 g
Se beau 2-3 pahare pe zi din decoct cu o linguriţă din acest amestec la un pahar cu apă.
•          Herba Millefolii (coada şoricelului).......................10 g
          Cortex Frangulae (coajă de cruşin)..........................5 g
          Radix Taraxaci (rădăcină de păpădie)......................5 g
         Folium Juglandis (frunze de nuc).............................5 g
         Herba Hyperici (sunătoare) ....................................10 g
         Flores Chamomillae (flori de muşeţel) ....................5 g
Se beau 2-3 căni pe zi din decoct cu o lingură din amestec la o cană de apă.
Ceai laxativ antihemoroidal (Plafar) pentru combaterea constipaţiei şi hemoroizilor. Se beau 2-3 căni pe zi din decoct, cu 2 % g; se fierbe timp de 3-4 minute, apoi se lasă vasul acoperit 15 minute.
 
Băi
•        Cortex Quercus (coajă de stejar) .............……............10 g
          Folium Salviae (salvie).....................................…..........5 g
         Flores Chamomillae (flori de muşeţel) ..........................5 g
Întreaga cantitate se amestecă, se pune la un litru de apă şi se fac 1-2 băi de şezut pe zi.
Flori de muşeţel, frunze de frasin, coajă de stejar, pelin. folosesc câte două linguriţe, din fiecare plantă, la un litru de apă clocotită. Pentru baia de şezut se folosesc 4-5 1 la o baie, la temperatura de 36°, timp de 10-15 minute. Se fac două băi pe zi, una seara la culcare, bineînţeles după o prealabilă toaletă a regiunii anale. Băile se execută până la descongestionarea totală a hemoroizilor şi a fisurilor anale, atunci când ele există.
Anethum graveolens L. (mărar). Se foloseşte atât ca ceai, cât şi ca baie de şezut. Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie cu 1-2 linguriţe la o cană, din partea aeriană a plantei. Pentru băi se folosesc 4-5 linguri la 250 ml de apă, care se toarnă în baia de şezut.
Symphytum officinale L. (tătăneasă). Se foloseşte atât ca ceaiuri, cât şi ca băi de şezut. Se beau 2-3 căni pe zi din decoct cu o linguriţă de rădăcină la 250 ml de apă rece. Se fierbe 20-30 de minute. Decoct din 4-5 linguri de rădăcină la 250 g de apă, ce se toarnă în baia de şezut. Se pot face şi comprese. Se execută concomitent două băi pe zi şi o compresă seara, la culcare, până la vindecare.
 
Apiterapie
Propolis, unguent (20%). Se foloseşte prin ungerea rectului şi a hemoroizilor de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Durerea, mâncărimea şi sângerarea dispar după cca două săptămâni.
 
Hidroterapie
Afuziuni timp de 14 zile, câte trei afuziuni ale pulpelor, două afuziuni ale genunchilor, trei afuziuni superioare, pe săptămână.
Timp de alte 14 zile, câte trei băi de jumătate de corp, două afuziuni dorsale, o afuziune a pulpelor şi două afuziuni generale, apoi câte două băi de jumătate de corp pe săptămână.
 
Presopunctură şi acupunctură
• Punctul Colina negustorului SP5 - (punctul venelor), care se află la întâlnirea verticalei, ce trece pe marginea interioară a maleolei interne, cu orizontala dusă prin vârful său. Se masează prin dispersie (deşurubare) cu ajutorul degetului arătător sau al degetului mare de la mână, timp de cinci minute; două masaje pe zi; se fac 10 şedinţe pe serie.
 
Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta, câte un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor - o capsula de doua ori pe zi), timp de doua saptamani.

4. Veican = cate o capsula, de doua ori pe zi dupa masa (copiilor - o capsula dupa fiecare trei zile), timp de doua saptamani.

5. Chitosan = cate o capsula, o data pe zi, cu 20 minute inainte de masa, (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala ), timp de doua saptamani.

6. Holican = o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani, dupa terminarea produselor 4 - 5.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta   
- Produsele 1- 4 se administreaza dupa masa, doua saptamani, cu pauza de o saptamana.
- Produsele 5 - 6 se administreaza doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se continua inca doua saptamani.
- Se repeta cura de trei ori pe an.