Gripa

Este o boală infecto-contagioasă, cauzată de virusuri, caracterizată prin febră, şi, în special, prin simptome din partea aparatului respirator (tuse, strănut, coriză).
Se recomandă repaus la pat, regim alimentar bogat în vitamine, dulciuri, făinoase, combaterea febrei, a tusei şi a durerilor musculare.

Ceaiuri
Flores Sambuci (flori de soc) cu acţiune sudorifică, combate febra. Se beau 3-4 căni pe zi dintr-o infuzie, cu 1-2 linguriţe la cană.
Gentiana lutea L. (ghinţura) contra febrei. Se foloseşte ca decoct, cu o linguriţă de plantă mărunţită la 500 ml de apă rece. Se fierbe 15 minute şi se bea fracţionat, în trei reprize, înaintea meselor principale.
Centaurium erythraea Rafn. (C. umbellatum Gilib) (ţintaură). Se foloseşte ca infuzie, dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de ap[ clocotită. Se bea câte 1/3 din această cantitate înaintea meselor principale.
Tinctură din 20 g plantă, macerată în 100 ml alcool de 70°. Timp de cinci zile se iau câte 30-40 de picături, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de mese.
Ocimum basilicum L. (busuioc). Se foloseşte ca infuzie, dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se beau trei căni pe zi, călduţe, după mesele principale, din care una seara la culcare.
Arctium lappa L. (brusture). Se foloseşte ca decoct, din două linguri cu rădăcină mărunţită la 500 ml de apă clocotită. Se continuă fierberea încă două minute, apoi se ia de pe foc, se acoperă şi se lasă 15 minute. Lichidul rezultat se bea călduţ, în 3-4 reprize, în decursul unei zile.
Eryngium planum L. (scai vânăt). Combate tusea. Se foloseşte ca decoct, din două linguri de plantă la o cană. Se iau patru linguri pe zi.
Cetraria islandica (L.) Ach. (lichen de piatră). Se face un decoct din care se beau două căni pe zi, de preferat în amestec cu lapte, o linguriţă de plantă la o cană, la care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
Marrubium vulgare L. (unguraş). Se beau trei căni pe zi, dintr-o infuzie cu o linguriţă de plantă la o cană.
Cortex Salicis (coajă de salcie). Se foloseşte ca decoct, din două linguri la o cană. Se iau trei linguri pe zi pentru combaterea durerilor musculare.
Scorţişoara şi cuişoarele au acţiune antivirotică. Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie cu câte o linguriţă de plantă pisată (din fiecare) la cană.
Ceai sudorific (Plafar). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie cu 1-2 linguriţe la cană.
Inhalaţii
Ocimum basilicum L. (busuioc) şi Carum Carvi L. (chimen). Într-un vas cu apă în clocot se pun câte două linguriţe de amestec pentru o inhalaţie. Se pot face două inhalaţii pe zi, dintre care una seara la culcare.

Frecţii
Flores Lavandulae (flori de levănţică). Se fac frecţii cu oţet aromatic, preparat prin macerare. După şapte zile, din 60-80 g flori, peste care se pune un litru de oţet, rezultă maceratul. Se strecoară prin presare, apoi se fac două frecţii pe zi.
Flores Rosae (petale de trandafir). Se fac frecţii cu oţet aromatic preparat prin macerarea, timp de cinci zile, a 100 g de petale în 100 ml alcool şi 900 ml de oţet. Se strecoară printr-un tifon, presându-se bine petalele.
Rp.[1] Flores Lavandulae (flori de levănţică) ..................40 g
Folium Menthae (frunze de mentă) ............…...............20 g
Folium Salviae (frunze de salvie) ...............…...............20 g
Herba Serpylli (cimbrişor) ......................….…..............10 g
Fructus Juniperi (fructe de ienupăr)............…...............10 g
Se fac frecţii cu oţet aromatic, preparat prin macerarea a 100 g amestec din aceste plante, timp de şapte zile, într-un litru de oţet. Să se strecoare prin presare.
Apiterapie
Tinctură de propolis 20%, cu acţiune antivirotică. Se iau 20-30 de picături într-un păhărel cu apă sau lapte, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese cu o oră.
Presopunctură şi acupunctură
• Se stimulează, cu ajutorul acelor sau masajului, punctul Fundul văii - IG4 - ce se află la unirea celor două oase, din prelungirea degetului mare şi arătător de la mână. Masajul se face prin tonifiere, cu vârful degetului arătător sau mare de la mână, în sensul de învârtire a acelor de ceasornic (de înşurubare). Se pot aplica 2-3 şedinţe pe zi, în total 15 şedinţe pe serie. Se poate aplica şi preventiv în epidemii.

Băi
Farina Brassica nigra (L.) Koch. (Sinapis nigra L.) (făina de muştar negru). Se fac băi, cu 250 g de făină într-un săculeţ ce se agită în apa de baie. Se face o baie pe zi la temperatura de 37°.

Pentru aceasta afectiune medicii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. Zinc = trei capsule, o data pe zi, dupa masa, timp de o luna.

2. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate o jumatate de tableta, o data pe zi, dupa masa.

3. In cazul lipsei diatezei urice,
Calciu masticabil = cate doua tablete, o data pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = o jumatate de pachet, o data pe zi sau Super calciu nutritiv = cate o jumatate de pachet, o data pe zi, dupa masa.

4. Cordyceps miceliu = cate o capsula, o data pe zi, dupa masa
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta