Glomerula-nefrita

Este o boală inflamatorie renală. Se manifestă prin prezenţa sângelui în urină (hematurie), edeme şi hipertensiune arterială. Apare la 14 - 21 de zile după o infecţie provocată de streptococ, stafilococ sau pneumococ (angină, scarlatină, erizipel, infecţii ale pielii, pneumonie).
Bolnavul se plânge de dureri lombare, astenie, cefalee. Urina devine roşie, hematurică şi se instalează edemul, mai întâi la pleoape, faţă şi apoi la picioare. Tensiunea creşte.
Indicaţii: ceaiuri şi apiterapie.
 
Tratament profilactic
• Tratamentul focarelor infecţioase (amigdalită, sinuzită etc.) şi al gripei.
 
Ceaiuri
Geum urbanum L. (cerenţel). Decoct, cu două linguriţe de rădăcină mărunţită la 300 ml de apă rece. Se fierbe 30 de minute şi se bea în trei reprize, după mesele principale. Se face gargară şi se înghite.
Folium Salviae (frunze de salvie). Infuzie şi gargară, din două linguriţe la 100 ml apă.
Flores Tiliae (flori de tei). Gargară cu infuzie, din patru linguri la cană, la care se adaugă o jumătate de linguriţă de acid boric.
Flores Chamomillae (muşeţel). Infuzie, din trei linguri de flori cană. După răcire, se strecoară şi se adaugă patru grame de aci( boric. Se foloseşte pentru gargară.
Flores Lavandulae (flori de levănţică), amestecate cu Herba Serpyli (cimbrişor), câte 50 g din fiecare. Din acest amestec se prepară o infuzie, cu două linguriţe la cană. Se foloseşte ca gargară.
Ceai pentru gargară (Plafar). Este antiinflamator şi dezinfectant.
Soluţie de oţet de miere. Se foloseşte pentru gargară. La 100 ml de apă se pune o linguriţă de oţet. Se ia câte o linguriţă, din oră în oră, făcându-se gargară, apoi se înghite.                                             
Răşină proaspătă de brad, 10-15 g. Se mestecă în gură, în cursul unei zile.
Propolis, soluţie alcoolică 20%. Se pun 40 de picături în 200 ml de apă caldă, cu care se face gargară şi se înghite.
Fagure de miere. Se mestecă în gură câte o linguriţă, la fiecare oră timp de 4-6 ore. După 15 minute de mestecare, fagurele rămas în gură se aruncă. După 4-6 raţii, dispar suferinţele de sinuzită. Nasul se desfundă şi durerea dispare.       
                                             
Glomerulo-nefrita cronică
Glomerulo-nefrita devine cronică atunci când este tratată incomplet, rămânând nevindecată. Se manifestă printr-o creştere a tensiunii arte­riale, cefalee, dispnee la eforturi, ameţeli şi, uneori, edeme ale pleoa­pelor şi creşterea cantităţii de urină, mai ales în timpul nopţii. La examenul urinei se găseşte albuminurie, hematii şi cilindrii granuloşi.
Se indică: regim dietetic, ceaiuri, apiterapie, electroterapie.
 
Regim dietetic
• Regimul trebuie să fie uşor hipoprotidic şi hiposudat, 2-5 g pe zi.
• Excluderea alimentelor sărate din alimentaţie: conserve, mezeluri, brânzeturi conservate, murături, peşte de mare şi ocean, substanţele aromate şi condimentate, măcrişul, spanacul, sparanghelul, ciupercile şi băuturile alcoolice.
Apa şi ceaiul, îndulcite, vor fi băute în cantitate de 2-3 litri în 24 de ore. pentru a influenţa diureza.
• Se indică ca fructe, agrişe şi pere, iar ca legume, dovleacul, care se consumă copt sau fiert.
 
Ceaiuri
Folium Cynarae (frunze de anghinare), atât în nefritele acute, cât şi în cele cronice. Se beau trei căni pe zi îndulcite cu miere, dintr-o infuzie cu o lingură de frunze la o cană.
Folium Betulae (frunze de mesteacăn). În nefritele cronice se folo­sesc, ca infuzie, cu 2-3 linguri la cană. Când temperatura apei ajunge la 40°, se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu pentru neutralizarea acidului betulinic şi se lasă aşa încă şase ore. Se bea în două reprize, în cursul unei zile.
Frunze de zmeur, de frag, de urzică, de mesteacăn, câte 10 g, seminţe de in, 40 g. Se foloseşte ca infuzie, cu trei linguriţe din acest amestec la 0,5 1 apă. Se beau trei căni pe zi.
Flori de soc, sunătoare, trei-fraţi-pătaţi, rădăcină de tătăneasă, frunze de mesteacăn, câte 10 g din fiecare. Se foloseşte ca infuzie, cu trei linguriţe din acest amestec, la 0,5 1 de apă din acest amestec. Se beau trei căni pe zi.
 
Apiterapie
Tinctură de propolis, 20%. Se iau câte 40 de picături într-un pahar de un dl de apă caldă, de două ori pe zi, cu o oră înainte de mese.
 
Electroterapie
Unde scurte aplicate transversal în dreptul rinichilor, dozele II şi III; durata şedinţei 10-30 de minute; total 10-20 de şedinţe pe serie.

Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. Holican = o capsula, de doua ori pe zi, timp de doua saptamani.

2. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta, cate un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

4. Cordyceps miceliu = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala).

5. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa timp de doua saptamani (copiilor - o capsula de doua ori pe zi)
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta  
- Produsele 1 - 5 se administrea-za concomitent timp de doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se reia.
- Cura se repeta de 3 ori.