Gastrita cronica

Este o acţiune inflamatorie şi distrofică a stomacului, evoluând acut au cronic. Forma acută este întâlnită, de obicei, în cursul unei boli infecţioase sau alergice, ori în intoxicaţiile alimentare, cu substanţe chimice, cu un debut şi evoluţie acută.
 
Ceaiuri
Origanum vulgare L. (şovârv). Se foloseşte ca infuzie şi gargară. Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie cu o linguriţă de plantă la 200 ml de apă în clocot, neîndulcită şi gargară, de mai multe ori pe zi.
• Ceaiuri şi gargare cu muşeţel, ca şi în stomatite.
 
Apiterapie
Mierea de albine cristalizată (zaharisită), pentru a fi ţinută mai mult în gură. Doză zilnică, 20-50 g, pentru copii, şi 120 g, pentru adulţi împărţită în şase porţii, începând de dimineaţă şi ultima, seara, la culcare. După 7-10 zile, efectul începe să se arate şi, după 20 de zile, dispar senzaţiile neplăcute.
Propolis, soluţie alcoolică 5 %. Se fac aerosoli cu 2-5 cm3 pe şedinţă, zilnic câte o şedinţă; în total, 5-10 şedinţe până la cedarea neplăcerilor. Se poate folosi şi sub formă de gargară, cu 40-50 de picături într-un păhărel cu apă de 100 ml, de trei ori pe zi şi se înghite apoi.
Propolis tablete. A se suge câte 5 g de propolis, aşa cum este extras din stup, total 20 g de propolis şi toate neplăcerile cedează.
 
Tratament balneoclimateric
• Se recomandă apele sulfuroase, sulfatate-calcice, magneziene, sub formă de aerosoli individuali, de cameră şi ultra-sono-aerosoli. Se fac zilnic câte două şedinţe, de câte 10-15-30 minute;  în total, 18 zile de tratament. Se indică staţiunile: Govora, Călimăneşti-Căciulata.
 
Gastrita cronică hipoacidă şi anacidă
Este o distrofie a mucoasei gastrice, cu reducerea sau dispariţia treptată a glandelor gastrice clorhidro-peptice, în primul rând şi cu diminuarea sau dispariţia din secreţia gastrică a acidului clorhidric, pepsinei, factorului intrinsec. Mucoasa gastrică apare subţiată şi cu pliurile şterse. Se manifestă prin sindromul dispeptic gastric, cu dureri în regiunea epigastrică, accentuate după mese copioase, cu balonări post prandiale, gust neplăcut, eructaţii, regurgitări, greaţă, uneori vărsături şi diaree.
 
A. Tratament în gastritele acute toxialimentare
Se indică ceaiuri şi oţetul de mere.
Ceaiuri de muşeţel, izmă bună, roiniţă, coada racului, îndulcit cu miere de albine. Se beau 2-3 căni pe zi.
Oţetul de mere (Apicola). Se iau două linguriţe, la un pahar de 200 ml apă. Din acest amestec se bea câte o lingură, din cinci în cinci minute, până la completa ameliorare.
B.Tratament în gastritele cronice hipoacide şi anacide
Sunt indicate: regim dietetic, ceaiuri, apiterapie, presopunctură şi acupunctură, electroterapie, balneoterapie.
 
Tratament profilactic
• Respectarea regulilor de igienă alimentară.
• Servirea meselor în linişte şi la ore regulate.
• Îngrijirea danturii şi o mestecare suficientă a alimentelor.
• Evitarea alcoolului, tutunului, condimentelor şi abuzului de medica-mente iritante.
 
Regim dietetic
• Se va mânca la ore fixe, la interval de patru ore. Cantitativ, mesele vor fi cât mai egale.
• Alimentele se vor servi la o temperatură potrivită.
• Se va mânca încet, mestecând bine, nu se va bea în timpul meselor, ci numai după ele.
• Alimentaţia va căuta să stimuleze secreţia gastrică, fără însă să producă lezarea mucoasei stomacului prin condimente iritante sau produse prăjite.
• Sunt permise numai sosurile dietetice cu rântaş dietetic.
Alimente interzise: lapte simplu, alcool, îngheţate, ape minerale alcaline, băuturi fierbinţi, pâine neagră sau proaspătă, cartofi prăjiţi, zarzavaturi crude, bogate în celuloză, nedigestibile, fructe crude, mezeluri, conserve de carne, carne grasă de oaie, gâscă, raţă, porc, vânat, peşte gras, peşte prăjit, ochiuri prăjite, omletă prăjită, brânzeturi grase, untură, slănină, grăsime prăjită, aluaturi proaspete, aluaturi dospite cu unt, marmeladă, hrean, muştar, piper, ceapă, usturoi, boia, murături, sosuri nedietetice, dulceaţă.
Alimente permise: cafea, ceai, cacao, puţin sifon, sucuri de fructe, de legume, chisel, ape minerale clorosodice, pâine albă uscată, pâine prăjită, piure de cartofi, paste făinoase bine fierte, orez şi griş bine fiert, fulgi de ovăz pasaţi, mămăligă pripită, piureuri de legume, legume fierte şi pasate (morcovi, dovlecei, conopidă, mazăre verde, spanac, urzici), fructe coapte la cuptor sau compot pasat din mere, pere, prune, caise, piersici, vişine, cireşe, agrişe.
Carne slabă de vită, înăbuşită, tocată, friptă, carne de viţel, găină, pui, şuncă slabă, peşte slab de apă dulce (şalău, ştiucă, lin, păstrăv, biban), budincă de peşte şi carne, omletă la aburi, brânză de vaci, telemea desărată, şvaiţer, caş sărat, unt proaspăt, untdelemn crud, în cantitate mică, supe degresate din carne şi oase, supe de roşii, borşuri pasate, aluaturi uscate, biscuiţi, gelatine de fructe, sufleuri, sare în cantitate normală, frunze de pătrunjel, mărar, tarhon, leuştean, sosuri de carne, sosuri de roşii cu rântaş dietetic. Ca fructe să se consume portocale şi struguri.
 
Ceaiuri
Onicus benedictus L. (schinel). Se foloseşte ca infuzie şi tinctură. Infuzie, cu o linguriţă la cană, din care se bea câte un sfert, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Tinctură din 20 g de plantă macerată în 100 ml de alcool de 70°, timp de 7-8 zile. Se iau 40-50 de picături, în apă sau vin, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Herba Origani (şovârv). Infuzie concentrată cu trei linguri de plantă la o cană din care se beau 3-4 linguri, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Herba Centaurii (fierea pământului, ţintaură). Se foloseşte ca infuzie şi tinctură. Infuzie, cu o linguriţă la o cană, din care se bea câte un sfert, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Tinctură din 20 g de plantă macerată în 100 ml de alcool de 70°, timp de 7-8 zile. Se iau câte 30-40 de picături, în apă sau vin, înainte de mesele principale.
Ceai tonic aperitiv Plafar. Se beau, dintr-o infuzie cu o linguriţă la cană, două căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
• Rp. Herba Onici benedicti (schinel) ............…...............10 g
        Folium Melissae (roiniţă) ..........................................10 g
       Folium Menthae (izmă).........................…..................10 g
Infuzie cu două linguriţe de amestec la un pahar cu apă. Se bea câte un pahar, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Mierea de albine normalizează activitatea secretorie şi motorie a stomacului. De aceea şi ceaiurile trebuie îndulcite cu miere. Dacă se consumă înainte de mese, cu apă rece, măreşte aciditatea. Se ia câte 150 g pe zi câte 50 g, înainte de mese cu o jumătate de oră. Se recomandă mierea de munte, de fâneaţă. Cura durează 1-2 luni. La nevoie se poate repeta.
 
Acupunctură şi presopunctură
Pentru stimularea secreţiei gastrice:
• Se efectuează stimulări (de preferinţă moxa) la nivelul punctelor: VC10, VC12, VC13.
• Stimularea punctelor: S36, 541, S2 care favorizează funcţia stomacului şi a pancreasului.                                                                    
 
Electroterapie
Diatermia. Se aplică doi electrozi, de câte 300 cm2, unul pe epigastru, celălalt pe spate. Intensitate 0,8-1 mA. Se începe cu 20 de minute şi se adaugă zilnic câte 10 minute, până se ajunge la o oră Total se fac 10-12 şedinţe, zilnic câte una sau la două zile.
Galvanizări. Electrodul negativ se aplică pe abdomen (epigastru), iar cel pozitiv pe spate; intensitatea 10-15 mA; durata 10-20-30 minute; zilnic câte o şedinţă; în total 12-15 şedinţe.             
 
Tratament balneoclimateric
• Se recomandă, în faza de acalmie, staţiunile: Olăneşti, Borsec,
Călimăneşti-Căciulata, Sângeorz, Slănic Moldova şi în localităţile balneoclimaterice ca: Drânceni, Strunga, Sugaş, Vâlcele. Durata unei cure este de 21-30 de zile.
Ape minerale îmbuteliate, care se pot folosi la domiciliu, cu condiţia să nu treacă cinci luni de la data îmbutelierii.                         
• Se recomandă astfel apele îmbuteliate: Covasna, Căciulata, Şarul Dornei, Malnaş, Lipova, Biborţeni. Se bea, de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor. Se începe cu un sfert, până la o jumătate de pahar, crescând progresiv doza, până la 150-300 ml, ajungându-se deci, după câteva zile, la doza de 450-900 ml pe zi, depinzând de toleranţa fiecărui individ. Când se recomandă mai mult, adică peste 400-500 ml pe doză, trebuie băută în timp de 30-40 de minute, plimbându-se.  
                                                                
Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao= cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta, câte un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor - o capsula de doua ori pe zi), timp de doua saptamani.

4. Veican = cate o capsula, de doua ori pe zi dupa masa (copiilor - o capsula dupa fiecare trei zile), timp de doua saptamani.

5. Chitosan = cate o capsula, o data pe zi, cu 20 minute inainte de masa, (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala ), timp de doua saptamani.

6. Dubla celuloza = cate o tableta, de doua ori pe zi, cu o ora inainte de masa. Se vor bea zilnic 2 - 3 litri de apa, timp de o luna. Produsele 5 - 6 se folosesc alternativ (o zi 5, o zi 6).

7. Holican = o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani, dupa terminarea produselor 5 - 6.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta
- Produsele 1- 4 se administreaza dupa masa, doua saptamani, cu pauza de o saptamana.
- Produsele 5 - 6 se administreaza doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se continua inca doua saptamani.
- Se repeta cura de trei ori pe an.