Fibroadenom al glandelor mamare

Este o tumora benigna caracterizata de proliferarea elementelor stromale si glandulare ale sanului. Este cea mai frecventa dintre tumorile sanului benigne si se observa in primele trei decade de viata. Apare sub forma unor formatiuni unice, mai rar multiple cu diametrul de 2 - 4 cm, bine delimitate, cu suprafata neteda, nedureroase, care nu se modifica in timpul ciclului menstrual si care involueaza la menopauza.
Etiologic este incriminata cresterea nivelului estrogenic plasmatic cu modificarea raportului estrogen / progesteron.

Pentru a confirma diagnosticul de fibroadenom mamar se practica punctia-aspiratie cu ac fin urmata de examenul citologic al aspiratului, recomandata pentru urmarirea pacientelor la care leziunea nu prezinta risc de malignizare sau care refuza interventia chirurgicala. Ecografia mamara diferentiaza formatiunile solide de cele chistice si poate ghida punctia-aspiratie. Mamografia depisteaza o opacitate rotunda sau policiclica, omogena, bine delimitata, cu calcificari polimorfe.

Tratamentul este medical: tamoxifen, danazol si chirurgical. Tratamentul de electie este excizia formatiunii pina in tesut sanatos pentru a indeparta si eventualele microfocare fibroadenomatoase din jur, printr-o incizie estetica. Lasata pe loc leziunea se mareste treptat de volum sau rareori poate degenera malign. La femeile tinere cu un fibroadenom de mici dimensiuni este indicata si supravegherea formatiunii.

Fibroadenoamele sunt leziuni benigne care nu sunt considerate a avea potential malign. Totusi datorita continutului epitelial exista riscul de neoplazie. Riscul de carcinom mamar prin fibroadenom este de 3%. Carcinomul este mai frecvent la femeile care au suferit interventii de excizie a fibroadenoamelor in antecedente. Riscul relativ al carcinomului este crescut la femeile care au fibroadenoame asociate cu chisturi, adenoza sclerozanta, calcificari sau modificari apocrine papilare. Fibroadenoamele juvenile sau gigantice cresc rapid si apar la adolescente. Aceste tumori sunt vindecate prin excizie.
Patogenie si cauze
Fibroadenoamele sunt tumori benigne compuse din elemente stromale si epiteliale. Acestea sunt observate mai ales la femeile tinere. Fibroadenoamele multiple sau complexe pot indica un risc usor crescut pentru cancerul de sin. Riscul relativ al pacientelor cu fibroadenoame este crescut de aproximativ doua ori fata de cele sanatoase. Aceste tumori prezinta procese hiperplazice sau proliferative intr-o singura unitate ductala. Dezvoltarea lor este considerata o aberatie a dezvoltarii normale a sinului. Cauza acestor tumori este necunoscuta. Aproximativ 10% dintre fibroadenoame dispar spontan in fiecare an, iar majoritatea inceteaza sa se dezvolte dupa ce ating 2-3 cm.

Fibroadenoamele pot involua la femeile in postmenopauza. Acestea pot dezvolta calcificari intraductale. Invers, pot creste rapid in sarcina, in timpul terapiei hormonale sau a imunosupresiei, caz in care este stimulata malignizarea. La pacientii cu imunosupresie etiologia fibroadenoamelor multiple este legata de infectia cu virusul Epstein-Barr.

Semne si simptome
Fibroadenoamele pot apare la fetele si femeile de orice virsta in perioada reproductiva a vietii. Dupa menopauza tumorile regreseaza. Fibroadenoamele apar rar la femeile in virsta, de aceea orice leziune solida noua la o femeie in virsta trebuie considerata maligna pina la proba contrarie. Cancerele sunt cele mai comune tumori solide la femeile din postmenopauza.

Prevalenta fibroadenoamelor este de 8-10% la femeile peste 40 de ani. Fibroadenoamele sunt cele mai frecvente tumori solide mamare dupa cancerul de sin. La femeile sub 30 de ani dibroadenoamele sunt cele mai comune tumori de sin diagnosticate. Fibdroadenoamele sunt frecvente la femeile tinere. Deoarece tinerele femei sub 40 de ani nu sunt investigate prin imagistica, detactarea prin palpare este cea mai comuna metoda prin care tumorile sunt detectate in acest grup de virsta.

La aproximativ 50% dintre femeile care primesc ciclosporina dupa transplantul renal se dezvolta fibroadenoame multiple, bilaterale. Dimensiunea tumorilor poate varia in functie de ciclul menstrual si in functie de starea de graviditate. In timpul menopauzei tumorile regreseaza si dezvolta calficicari. Cancerul poate apare intr-un fibroadenom. Cresterea in dimensiuni, modificarea regularitatii marginii si dezvoltarea de calcificari mici pleiomorfice cu spatii chistice sugereaza dezvoltarea de neoplazie.

Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de vârsta cate un sfert pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. Veican = cate o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de o luna.
 
4. Dubla celuloza = cate o tableta, de doua ori pe zi, cu o ora inainte de masa, timp de o luna. Se vor bea zilnic 2 - 3 litri de apa.

Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta   
- Produsele 1 - 2 se folosesc dupa masa, timp de doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se reia.
- Produsele 3 - 4 se folosesc dupa ce s-au folosit produsele 1 - 2, timp de o luna.