Enterocolita

Este o inflamaţie cronica a mucoasei intestinale. Se caracterizează prin perioade de agravare şi acalmie, care se succed neregulat. Puseurile de exacerbare sunt declanşate de multiple influenţe: consumul de alimente rău tolerate, administrarea orală de antibiotice, infecţii generale, stări de tensiune psiho-afectivă, expunere la frig, schimbarea climatului sau a obiceiurilor alimentare. Durata acestor episoade este de câteva zile, câteva săptămâni, extinzându-se uneori 2-3 luni.
Se indică: regim dietetic, ceaiuri, electroterapie, apiterapie, acupunc­tura, balneo-climatologie.
 
Tratament profilactic
• Distanţa între mese să fie egală, adică să se mănânce la aceeaşi oră, cantitativ să nu difere.
• Mesele principale să fie în număr de trei, dimineaţa, la prânz şi seara, iar între mesele respective să se mănânce doar în cantităţi reduse.
• Pregătirea meniurilor să fie cu gust, fără a fi îmbibate în grăsimi.
• Compoziţia alimentaţiei să fie echilibrată, să nu fie unilaterală.
• Alimentele să fie mestecate bine.
• Să se evite consumul exagerat de antibiotice ca: tetraciclină, cloramfenicolul, cloromicitină etc., care distrug flora microbiană naturală.
• Trebuie să se ia măsuri împotriva constipaţiei.
•  Alimente permise: ceai îndulcit numai cu zaharină, mai târziu cu lactoză, cacao cu apă, supe de carne, carne albă fiartă sau la grătar, carne de pasăre, de viţel, miel, peşte slab (şalău, ştiucă, păstrăv, biban, guvizi, mreană, calcan), şuncă, slănină, gelatină, brânză proaspătă de vaci, unt, ouă moi sau ochiuri româneşti, biscuiţi, pâine albă prăjită.
În fazele de ameliorare se adaugă: supe de făină, supă strecurată de legume, paste făinoase (griş, orez, macaroane, fulgi de ovăz, tapioca, tăiţei, arpacaş, fidea, budinci, prăjituri uscate, tarte).
Băuturi: apă naturală, sifon, vin roşu, vin de afine, afinată, iar ca fructe se recomandă foarte mult afinele.
Alimentele interzise: lapte, iaurt, brânzeturi fermentate, smântână, pâine neagră, legume verzi, legume uscate, ciuperci, salate crude, ceapă, castraveţi, ridichi, sfeclă, pătlăgele roşii şi vinete, mărar, carne de vacă, de porc, raţă, gâscă, tocană, papricaş, vânat, ficat, rinichi, sosuri, mezeluri, peşte gras (nisetru, cegă, morun, somn, crap), carne sau peşte conservat, sardele, icre, gemuri, condimente (ardei iute, piper, muştar, hrean), prăjituri cu frişcă, fructe, tarte, ciocolată, îngheţată, fructele crude, migdale, compoturi, băuturi alcoolice, cafeaua neagră. În general, trebuie înlăturate toate alimentele care fermentează.
 
Ceaiuri
Flores Chamomillae (muşeţel), un puternic antiseptic. Infuzie, cu 1-2 linguriţe de plantă la cană, care se bea în cursul unei zile. Sau extract dublu: macerat la rece cu 1-2 linguriţe de plantă la o jumătate de cană, timp de 30 de minute. Se strecoară, iar florile rămase se infuzează cu altă jumătate de cană în clocot, cele două lichide amestecându-se. Se beau două căni în cursul unei zile.
Vaccinium myrtillus L. (afin). Se folosesc frunzele şi fructele, cu acţiune antidiareică şi antiseptică. Infuzie din fructe sau frunze cu două linguriţe la 500 ml de apă în clocot. Se bea călduţ şi fracţionat în trei reprize.
Decoct din fructe: o linguriţă şi jumătate de fructe zdrobite în 500 ml de apă rece. Se fierbe 30 de minute. Se bea călduţ în trei reprize. Macerat la rece, o linguriţă şi jumătate de fructe zdrobite la 400 ml de apă rece. Se lasă la macerat, la rece, timp de opt ore, la tempe­ratura camerei şi se bea în cursul unei zile, în 2-3 reprize.
Herba Hyperici (sunătoare). Infuzie cu o linguriţă la cană. Se beau 2-3 căni pe zi. Sau infuzie concentrată din două linguri de plantă la o cană. Se bea câte o lingură după fiecare masă.
Folium Cynarae (anghinare). Se folosesc frunzele contra fermen­taţiilor intestinale, dintr-o infuzie cu o linguriţă la cană. Se beau 2-3 căni pe zi.
Flores Millefolii (flori de coada şoricelului). Infuzie din flori cu două linguri la o jumătate de litru de apă, cantitate ce se bea în cursul unei zile.
Herba Serpylii (cimbrişor) şi Herba Thymi vulgaris (cimbru de cultură). Au acţiune antiseptică puternică. Infuzie cu 1-2 linguriţe la o cană. Se beau două căni pe zi.
Fructus Juniperi (fructe de ienupăr). Are acţiune antiseptică. Infuzie cu două linguriţe la o cană. Se iau 3-4 linguri pe zi.
Radix Gel (rădăcină de cerenţel). Decoct cu două linguriţe la 300 ml apă. Se fierbe 30 de minute. Se foloseşte în trei reprize, după mesele principale.
Ceaiul anticolitic Plafar. Infuzie cu 1-1,5 linguriţe la cană. Se beau 2-3 căni pe zi după mese.
 
Electroterapie
Solux (infraroşii). În colita spasmodică, dureroasă, 10-15 minute pe abdomen, zilnic câte o şedinţă; total 10-20 de şedinţe pe serie.
Galvanizări cu pol pozitiv în regiunea dureroasă, cu intensitate de 20-30 mA, 15 minute. Zilnic o şedinţă. Total 15-20 şedinţe pe serie.
Ionizare cu sulfat de zinc 0,5%, pozitiv pe locul dureros, începând cu o intensitate de 3 mA şi creşte progresiv până la 15 mA. Durata unei şedinţe este de 15 minute; la trei zile o şedinţă; total, 12-15 şedinţe pe serie.
Unde scurte, în colitele neulceroase, cu cei doi poli aşezaţi transversal, unul abdominal şi unul lombar. Durata 10-20 de minute; doza I şi III; total, 10 şedinţe pe serie.
 
Apiterapie
Propolis, extract alcoolic de 95% (proporţia 1: 5). După 40 de ore se dizolvă în apă distilată 30%. Se iau 30-40 de picături, într-un pahar de apă călduţă, cu o oră înainte de mese, sau câte 10-20 g de propolis, sub formă granulată sau praf, pe zi, până la completa vindecare.
Polenul uscat. Se iau 20 g pe zi, înaintea meselor. O cură durează o lună.
 
Acupunctură
Tonifierea funcţiei splină-pancreas. Se recomandă punctele: SP2,SP4, SP6, S25, SP36, S37, V12, IG4, VS6.
Când diareea predomină, se vor trata, în dispersie, punctele W27, S25,S36,SP14, VC9, F3, IG4.
 
Presopunctură
• A se masa, cinci minute, punctul numit Stomac inferior - VC10 care se află la două degete deasupra ombilicului, prin dispersie, sens de deşurubare, de două ori pe zi, înaintea meselor;  total şedinţe pe serie.
Tratament balneoclimateric
• În colitele spastice, apele minerale din staţiunile: Băile Felix, 1 Mai. Geoagiu, Moneasa, Băile Herculane (izvoarele Hygeea şi Hercule), izvoarele 1 şi 2 din Someşeni.
În enterocolitele prelungite, apele minerale din staţiunile Lipova, Buziaş, Borsec, Vatra Dornei, Covasna, Bodoc, Ciunget, Tinca, Sângeorz, Vâlcele.
Apele îmbuteliate, consumate la domiciliu: Lipova, Covasna, Borsec, Buziaş, Şarul Dornei.
• Să nu treacă trei luni de la data îmbutelierii.
• Apa se bea încet, în înghiţituri mici. Se începe cu un sfert, până la o jumătate de pahar. Doza totală dintr-o zi se calculează înmulţind greutatea corporală cu 10 şi rezultatul obţinut se împarte la trei doze.
 
Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta, câte un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani.

3. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor - o capsula de doua ori pe zi, timp de doua saptamani.

4. Veican = cate o capsula, de doua ori pe zi dupa masa (copiilor - o capsula dupa fiecare trei zile), timp de doua saptamani.

5. Chitosan = cate o capsula, o data pe zi, cu 20 minute inainte de masa, (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala ), timp de doua saptamani.

6. Dubla celuloza = cate o tableta, de doua ori pe zi, cu o ora inainte de masa. Se vor bea zilnic doi litri de apa, timp de o luna. Produsele 5 - 6 se folosesc alternativ (o zi 5, o zi 6).

7. Holican = o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua saptamani, dupa terminarea produselor 5 - 6.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta
- Produsele 1- 4 se administreaza dupa masa, doua saptamani, cu pauza de o saptamana.
- Produsele 5 - 6 se administreaza doua saptamani, cu o pauza de o saptamana, dupa care se continua inca doua saptamani.
- Se repeta cura de trei ori pe an.