Eczeme

Sunt boli de piele cu o simptomatologie foarte variată, produse, în marea lor majoritate, de sensibilizarea organismului faţă de diferite substanţe. Boala începe printr-o roşeaţă a pielii, însoţită de mâncărimi. Pe aceste zone inflamate apar vezicule (băşici) care, datorită scărpinătu­rilor, se rup, lăsând să se scurgă, la suprafaţa pielii, un lichid - eczeme zemuinde - apoi se formează cruste, apoi scuame - forma uscată - şi pielea revine la aspectul normal. La un nou contact cu substanţa sensibilizatoare, reapare.

Cauzele care pot sensibiliza şi declanşa eczema sunt variate. Unele provin din mediul exterior: substanţe chimice, agenţi fizici (frigul, căldura, lumina), substanţe de origine vegetală, microbi (mai ales streptococul). Alteori substanţele se formează chiar în corpul bolna­vului, din cauza alimentaţiei şi a funcţionării defectuoase a unor organe (tubul digestiv, rinichiul şi, mai ales, sistemul nervos).
Indicaţii: ceaiuri, comprese, băi, apiterapie, presopunctură, acupunc­tură, tratament balneoclimateric.
 
A. Eczemele pruriginoase
Ceaiuri
Herba Violae tricoloris (trei fraţi pătaţi). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă la cană sau infuzie concentrată, din patru linguri la o cană, din care se ia o lingură la trei ore.
Folium, herba et radix Taraxaci (păpădia). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie sau din decoct, din rădăcini, cu 1-2 linguriţe la cană.
Inula helenium L. (iarbă mare). Decoct din rădăcină, 20 g la 200 ml de apă rece. Se fierbe 15-20 de minute. Se iau 3-4 linguri pe zi. Decoctul se prepară şi pentru comprese.
Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Comprese, cu infuzie prepa­rată din trei linguri la cană.
Veratrum album L. (steregoaie). Decoct, din plantă şi rădăcină, o linguriţă la 200 ml de apă. După două zile de la preparare, se badijonează eczema cu acest decoct.
 
B. Eczemele uscate
Radix Bardanae (rădăcină de brusture). Comprese, cu infuzie din două linguri la cană.
Rumex patientia L. (stevia). Decoct, cu o lingură de rădăcină mărunţită. pentru cataplasme. Unguent, din rădăcini pisate, ce se foloseşte de două ori pe zi.
Uleiul de porumb. Să se ungă locul afectat. Intern, să se consume două linguri pe zi, una la micul dejun şi alta la cină.
 
C. Eczemele zemuinde
Flores Millefolii (flori de coada şoricelului). Infuzie, din două lingu­riţe la o cană, pentru comprese sau băi locale, cu 30-60 g la litru.
Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Se folosesc flori pulverizate pe eczemă sau comprese, cu infuzie preparată din trei linguri la cană.
Flores Calendulae (flori de gălbenele). Băi locale sau comprese, din 20-30 g la litru.
Tinctură din 20 g de plantă macerată opt zile în 100 ml de alcool. Se strecoară şi se iau 10-20 picături, cu o oră înainte de mese. Comprese cu 10 g de tinctură la 100 ml apă fiartă şi răcită.
Folium Juglandis (frunze de nuc). Decoct, din 30-40 g la litru, pentru băi locale şi băi generale, cu decoct preparat din 200 g de frunze la un litru de apă, care se amestecă cu apa din baie.
Radix Saponariae (rădăcină de săpunariţă). Se folosesc două linguriţe la cană, pentru spălături locale. Comprese, cu infuzie din două linguri la cană; băi locale, din infuzie, cu 30-60 g la litru.
Flores Millefolii (flori de coada şoricelului). Infuzie, cu două linguri la cană, pentru comprese sau infuzie, cu 30-50 g la litru, pentru băi locale.
Radix Symphyti (rădăcină de tătăneasă). Infuzie, din două linguriţe la o cană, pentru comprese şi băi locale.
Gemmae Populi (muguri de plop). Infuzie, din 20 g de muguri pisaţi, pentru comprese.
Daucus carota L. (morcov). Cataplasme cu morcov ras.
Brassica oleraceea L. (varza albă). Frunze strivite cu o sticlă pe masă şi curăţate de nervura principală, care se fixează cu un pansa­ment. Se schimbă de două ori pe zi.
Anthriscus cerefolium (L) Hofmm. (asmăţui). Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie de frunze sau seminţe cu o linguriţă la cană. Cataplasme, cu planta proaspătă, zdrobită, în eczemele pruriginoase, căci înlătură pruritul.
 
Apiterapie
Propolisul (produs apicol), spray 10%, pe locul afectat, de două ori pe zi, după care se foloseşte unguentul, cu 20-30% propolis. Concomitent, se beau 20-30 de picături de soluţie alcoolică de propolis, în apă călduţă, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese.
 
Presopunctură şi acupunctură
Asaltul suprem - F3 - care se află pe faţa dorsală a piciorului, în unghiul format de cele două oase din prelungirea degetelor unu şi doi (degetul mare şi următorul). Se face masaj prin tonifiere (înşu­rubare), 5-10 minute zilnic, total 10 şedinţe pe serie.
Izvorul de la cotitură - F8 - care se află deasupra extremităţii interne a plicei de flexie a genunchiului.  Se face masaj prin tonifiere (înşurubare); 5-10 minute zilnic; total 10 şedinţe pe serie.
 
Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. Calciu Gai-Bao = un sfert de tableta de doua ori pe zi, după masa de pranz, timp de doua luni.

2. Calciu masticabil = cate o tabletă de doua ori pe zi, după masa de pranz, timp de doua luni.

3. Ceai antilipemic = cate un plic pe zi, infuzat in 200 ml apa calda (70°C). De baut o treime de pahar de trei ori pe zi, inainte de masa cu 30 de minute, timp de o luna.

4. Zinc = cate doua capsule de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua luni. (copiilor o capsulă de doua ori pe zi).

5. Spirulina = cate trei tablete pe zi, cu apa cruda (PH 7,0), timp de doua - trei luni; in funcţie de starea bolii se poate mari sau micşora doza. (Dupa terminarea Dublei celuloze şi a Ceaiului antilipemic).

6. Veican = cate o capsula de doua ori pe zi, dupa masa de pranz, timp de doua luni (copiilor li se administreaza o capsula tot la trei zile).

7. Dubla celuloza = cate o jumatate de tableta de doua ori pe zi, cu o ora inainte de masa; se vor bea 2 litri apa cruda PH 7,0 timp de o luna.
 
Observatii
- Toate produsele se beau cu apa plata calduta   
- Produsele Calciu Gai-Bao şi Veican se iau dupa masa, timp de doua luni. 
- Produsele Dubla celuloza şi Spirulina se administreaza dupa terminarea produselor Calciu Gai-Bao si Veican.
- Se repeta cura de doua ori pe an.